Vindalooburgare med Lupinta

Het vindaloo och svalkande raita slaw. Här kommer en härligt kryddig ”pulled” burgare med inspiration från Indien.

*I samarbete med Lupinta*

Jag älskar burgare med mycket smak och olika texturer. Jag är även ett stort fan av tempeh, så när jag fick jobba med Lupintas tempeh gjord på lupinbönor så kände jag att det måste bli indiskt. Tempeh älskar nämligen kryddor lika mycket som jag. Den här burgaren är inspirerad av en indisk vindaloo – en het gryta med chili, tomat och vinäger. Till gjorde jag en svalkande och krispig cole slaw med raita (indisk yoghurtsås).

Lupinta har alltså lanserat sin Lupinfilé som är tempeh gjord på svenska lupinbönor. Man ville producera ett växtbaserat grönt protein gjord på svenska baljväxter och föll för den lätt nötiga lupinbönan. Lupinfilén har en härlig fyllig smak och du kan verkligen ha den till allt. Steka, fritera, baka, ha i grytor, tacos, mixa till färs, lägga på grillen mm. Ett klimatsmart grönt protein som alla borde testa! Finns på ICA, kolla in hemsidan för återförsäljare.

Recept: Vindalooburgare med Lupinta

4 portioner

Pulled vindaloo
300 g Lupinfilé från Lupinta
0,5 dl rapsolja
1 rödlökar, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 msk riven färsk ingefära
1 msk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kryddnejlika
0,25 tsk svartpeppar
0,25 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
2 msk vitvinsvinäger
4 dl krossade tomater
salt

  1. Skiva Lupinfilén fint. Stek gyllene i oljan.
  2. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
  3. Blanda ner kryddorna och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner vinäger och tomat.
  4. Blanda väl och lägg på ett lock. Låt puttra på i 10-15 minuter. Smaka av med salt.

Raita slaw
250 g vitkål
1 gul lök, tunt skivad
1 mango, strimlad
0,5 dl koriander
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk senapsfrön
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt

  1. Strimla vitkålen fint.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.

Servering
bröd
färsk koriander
sev (kikärtssnacks), kan uteslutas
granatäppelkärnor

Fyll burgarna med pulled Lupinfilé, raita slaw, färsk koriander, eventuellt sev samt granatäppelkärnor.