Annons
Cape Ad

Viktiga tillskott för dig som äter vego

Som vegan kan man ibland behöva boosta sig själv lite extra. Tur då att det finns kosttillskott riktade särskilt till veganer – och att de finns bara några knapptryck bort.

I samarbete med Omnisym Pharma

När Kurt Nielsen gav sig in i egenvårdsbranschen hemma i Danmark i mitten av 1980-talet var skälet enkelt. Han hade länge varit intresserad av biopati, en filosofi där man använder kosten för att bli friskare, starkare och piggare. Inom biopatin hade man en lång tradition av vitamin- och mineralterapi som ett steg mot en bättre hälsa. Nu ville han föra vidare den här läran till danskarna, och han såg att det fanns en stor lucka på marknaden.

Tillsammans med sin son började han ett intensivt arbete med att ta fram tabletten med stort T – ett tillskott i form av en tablett så proppad med vitaminer och mineraler att det skulle räcka att bara ta en om dagen för att nå full effekt.

Det blev en succé. Ryktet om företaget Biosyms första produkt, en multivitamin, spred sig snabbt och snart utökade man sitt sortiment med fler näringstillskott.
– Spola framåt till 2011 då Biosym etablerade sig i Sverige med dotterbolaget Omnisym Pharma. Här såg många möjligheten i att lansera en multivitamin speciellt för veganer, säger Martin Groth på företagets innovationsavdelning.

Lösningen fanns i Sverige. Tack vare att Sverige vid den tiden hade fler veganer än Danmark, blev det i Sverige som Omnisym Pharma 2011 bestämde sig för att lansera sitt senaste kosttillskott.

OmniVegan Multi
– Idag är OmniVegan Multi vår största och mest populära produkt, konstaterar Martin Groth.

Och det är inte så konstigt. OmniVegan Multi är den mest kompletta veganska multivitaminen på den svenska marknaden och med sina 28 vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen är den helt fri från animaliska ingredienser.
– OmniVegan Multi var den första multivitaminen i Sverige med en vegansk källa till Vitamin D3 och de B-vitaminer som den innehåller är framtagna i biologiskt aktiva former för att kroppen lätt ska kunna ta upp dem, säger Martin Groth.

Också den E-vitamin som OmniVegan Multi innehåller är i en form som gör att kroppen tar upp den lättare än en syntetisk variant. Tabletten innehåller öven flera organiskt bundna mineraler och växtbaserat kalcium.

Den rekommenderade dagliga dosen av OmniVegan Multi är 1 tablett/dag, men enligt Martin Groth väljer många att ta dubbel dos om man vet med sig att man har en extra stressig period framför sig, om man känner att immunförsvaret är nedsatt eller om det är svårt att få tag i fräscha, färska grönsaker.

Omnivegan Kids Multi
Omnisym Pharma har också sett ett behov av multivitaminer särskilt riktade mot barn, och har därför tagit fram OmniVegan Kids Multi, som är en modifierad variant av OmniVegan-tabletten för vuxna.
– Den innehåller ett tjugotal noga utvalda vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Förutom de vitaminer som finns i vuxenvarianten innehåller den också jod och vitamin K2, som är en aktiv form av vitamin K som är gynnsam för skelettet och därmed extra lämplig för växande barn, säger Martin Groth.

Eftersom det finns flera studier som visar att nordiska barn generellt får i sig tillräckligt av mineralerna krom, bor, koppar, mangan och kisel innehåller OmniVegan Kids Multi inte dessa mineraler, till skillnad från vuxenvarianten.
– Men precis som OmniVegan Multi innehåller den järn och näringsämnet kolin, som enligt forskning är positivt för den kognitiva förmågan, samt vitamin D som bidrar till ett starkt immunsystem och är bra för skelettet.

OmniVegan Omega-3
Ett näringsämne som kan vara problematiskt för veganer att få i sig är omega-3 och i Omnisym Pharmas utbud finns därför OmniVegan Omega-3, särskilt utformad för veganer.
– Den innehåller alger och är därför en betydligt mer hållbar källa till omega-3 än den traditionella varianten som innehåller fiskleverolja, kommenterar Martin Groth.

I OmniVegan Omega-3 har man i stället för att ta omvägen via fiskleverolja från fisk som fått i sig omega-3-fettsyror genom att äta alger, gått raka vägen till källan, alltså algerna. Den har en bra dos av de viktiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA och därför räcker det med en tablett om dagen.
– I OmniVegan Omega-3 använder vi mikroalgen Schizochytrium sp., som är en naturlig havsalg som vi fermenterar utan tillsatser av kemiska preparat. Tack vare den metoden får vi en algolja av mycket hög kvalitet, säger Martin Groth.

Text: Anna-Maria Stawreberg