Vegetariska vietnamesiska vegobollar med nudlar (bun cha)

Enkla vietnamesiska vegobollar på formbar färs. Serverade med risnudlar och sojadressing med chili.

Jag älskar vietnamesisk mat för att de kombinerar sötma, med syra och färska örter. De använder mycket grönsaker, men också en hel del kött, men tack vare att det ändå är så mycket smak i grunden går det enkelt att göra recept veganska och vegetariska. Här har jag tagit klassiska vietnamesiska köttbullar men gjort de på formbar färs.

Helst ska man karamelliserade sockret först och hälla på lite vatten för att få som en karamellsås. Men orkar du inte eller bara inte vill, häll ner strösockret som det är, för du vill åt den lilla sötman.

4 portioner

Vegobollar
2 msk strösocker
2 msk + 2 msk vatten
500 g formbar sojafärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 schalottenlök eller liten gul lök, finhackad
2 msk sojasås
1 lime, rivet skal och saft

Vegobollar
1. Häll ner socker och 2 msk vatten i en kastrull. Sätt på värmen och låt stå tills det har blivit mörkt bärnstensfärgat.
2. Häll på resterande vatten och låt smälta ihop. Häll över i en skål och låt svalna något.
3. Blanda nu samtliga ingredienser i en skål och rulla till bollar. Stek gyllene i lite olja.

Sås
2 lime, saften (ca 2 msk
2 tsk strösocker
1,5 dl vatten
3 msk ljus sojasås
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, tunt strimlad
1 röd chili, tunt skivad

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Till servering
risnudlar för 4 portioner
salladsblad
färsk thaibasilika och/eller koriander

1. Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Lägg upp nudlar och vegobollar i en skål. Servera med salladsblad och thaibasilika. Ringla över dressing, morötter och chili. Ät!