Annons
Cape Ad

Vietnamesiska nudlar med tofu

Det här är mitt försök att återskapa den fantastiska vietnamesiska nudelrätten med tofu på Eatnamn i Stockholm.

Ett tag åt jag nästan bara på vietnamesiska ställen. Jag var besatt av den där fräscha smaken av färska örter med en fin balans av både sälta, syra och sötma. Något av det jag åt mest av var en nudelsallad med tofu som jag till slut började laga hemma för att jag inte skulle bli ruinerad. Den är inte alls svår, men du kommer inte undan utan hoisinsås. Hoisinsås finns i den asiatiska hyllan och är lite som Vietnams ketchup. Du kan ha den på allt – och du kommer att börja ha den på allt. Den är som en tjock, söt sojasås och är beroendeframkallande på bästa sätt.

4 portioner

platta risnudlar för 4 personer
500 g fast tofu
rapsolja att steka i
1 rödlök, tunt skivad
2 morötter, tunt strimlade
1 gurka, tunt strimlad
1 näve böngroddar
1 dl hoisinsås

3⁄4 dl ljus sojasås
2-3 msk strösocker 1⁄2 dl vatten
2 lime, saften
2 tsk olja

Till servering
2 röda chili, tunt skivade
thaibasilika, koriander eller mynta
hackade jordnötter

1. Skär tofun i mindre bitar och stek gyllene i generöst med olja. Tofu tål hög värme och bränns inte så lätt, så du behöver inte vara försiktig.
2. Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Jag brukar lägga dem i varmt vatten i 10 minuter. De kanske känns lite väl ”al dente” då, men de kommer att tillagas i stekpannan sedan också.
3. Vänd ner rödlöken i stekpannan och låt fräsa med i en minut.
4. Vänd sedan ner morot och böngroddar. 5. Blanda ihop hoisinsås, sojasås, strösocker, vatten, lime och olja. Rör ner tillsammans med nudlarna. Låt såsen koka in nästan helt.
6. Blanda ner gurkan och servera på direkten tillsammans med röd chili, färska örter, hackade jordnötter och eventuellt mer hoisinsås.