Vietnamesisk mat blandar sälta, syra och sötma på ett underbart sätt. Den här rätten kan serveras som en kall nudelsallad, men jag gillar att steka på allt lite så att det blir varmt.
Thaibasilika är ett vanlig tillbehör, men får du inte tag på det kan du blanda koriander och mynta att servera till.
Hoisinsås är som en tjock, söt, sojasås och finns i den asiatiska hyllan.
2 portioner
platta risnudlar för 2 personer
250 g fast tofu
rapsolja att steka i
0,5 rödlök, tunt skivad
1 morot, tunt strimlad
0,5 gurka, tunt strimlad
1 näve böngroddar
2 msk hoisinsås
2 msk ljus sojasås
1-2 msk strösocker
2 msk vatten
1 lime, saften
2 tsk rapsolja
Till servering
röd chili, tunt skivad
thaibasilika, koriander eller mynta
hackade jordnötter
1. Skär tofun i mindre bitar och stek gyllene i lite olja. Tofu tål hög värme och bränns inte så lätt, så var inte allt för försiktig.
2. Förbered nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Jag brukar lägga dem i varmt vatten i 10 minuter. De känns lite väl al dente, men de kommer tillagas i stekpannan sen också.
3. Vänd ner rödlöken i stekpanna och låt fräsa med i en minut.
4. Vänd sedan ner morot och böngroddar.
5. Blanda ihop hoisinsås, sojasås, strösocker, vatten, lime och olja. Rör ner tillsammans med nudlarna. Låt såsen koka in nästan helt.
6. Blanda ner gurkan och servera på direkten tillsammans med röd chili, färska örter, hackade jordnötter och eventuellt mer hoisinsås.