Restaurangtips: Glada Grisen i Halmstad

Glada Grisen är räddningen för Halmstads vegofolk. Med sin goda mat och familjära stämning har restaurangen
lyckats övertyga även de mest skeptiska köttätarna.

Ia Thunberg och hennes familj bor sedan länge i Halmstad. Precis som många andra upplevde hon att det var nästan omöjligt att hitta riktigt god vegetarisk mat på stadens restauranger. Istället för att äta ute spenderade hon många kvällar i köket för att experimentera fram egna vegorätter som åtminstone för en stund stillade begäret efter riktigt god mat. Familjevännen Christian Andersson kom ofta på besök. Han imponerades alltid av hennes matkreationer. Det var Christian som fick höra att en lokal i staden blivit ledig och frågade om inte Ina, hennes dotter, Kim, och man Ulf ville starta en restaurang ihop med honom. En månad senare slog Glada Grisen upp dörrarna, de hade öppnat den restaurang de själva så länge saknat.

Maten de serverar utgår från maten Ia lagar hemma, men förfinas för att passa restaurangen. Kim står för dessertmenyn och bakar allt bröd till maten. “Att vara kreativ med vegetarisk mat är så himla roligt, vi kan nästan inte låta bli att testa nytt”, berättar de glatt. De vill att besökarna ska tänka: ”Äntligen kan jag välja vad jag vill på menyn och njuta av mat jag inte lagat själv”. Maten kan alla förstå sig på och tycka om, vegetarisk husmanskost som motbevisar myten om att vegomat inte skulle vara god eller mättande. “Vi vill inte krångla till det för mycket, utan fokuserar på relativt enkla, goda smaker. Mat som mättar och är kul att äta.”

Det är inte bara maten som utgår från det hemtrevliga, känslan följer som en röd tråd genom hela upplevelsen. Att komma in på Glada Grisen är lite som att komma hem. “De som känner oss tycker att det nästan är som att vara hemma hos oss vid matbordet och äta middag när de kommer hit”, berättar Dennis, Ias son, som också jobbar här. Det ligger mycket energi och kärlek bakom inredningen. Många av möblerna är hemmasnickrade och man har försökt använda återvunna saker så långt som möjligt. De tar tydligt avstånd från känslan av nyköpta Ikeamöbler.

Kanske är det också den personliga känslan som gjort Glada Grisen så populär bland stadens invånare. “Vi får alla möjliga sorters gäster i alla åldrar och med olika bakgrunder och preferenser. Vad de har gemensamt är en öppenhet och nyfikenhet som vi är väldigt tacksamma över.” Det är inte bara vegofolk som hittat hit. Alldeles nyligen besökte ett sällskap med äldre damer restaurangen, de åt vanligtvis animalier men tyckte att menyn kändes spännande. “Våra gäster vill testa allt!” berättar Dennis.