Vegomat och Vin – enklare än du tror

Vilket vin passar egentligen bäst till vindolmar? Vad ska du absolut inte dricka till en sallad eller morotssoppa? Vinexperten Peter Streijffert hjälper oss fram i vindjungeln.

smakVi är många som har stirrat oss blinda på Systembolagets små skyltar bara för att konstatera att de inte hjälper vegofolk att hitta rätt i vinhyllan. Men nu är kanske räddningen här. I Peter Streijfferts bok Smak – mat och vin tas vi med på en resa in i smakernas värld. Vi lär oss laga enkel mat som känns lyxig, men framförallt berättar Peter vilket vin vi borde dricka till och kanske viktigast av allt, varför vi ska välja just det vinet. I kapitlet vinduellen uppmanas vi att prova två olika viner till en och samma rätt, för att verkligen känna smakerna och utvärdera vilket vin som egentligen passar bäst. En personlig bok som till skillnad från vanliga kokböcker uppmanar oss att lära utforska de egna smaklökarna. Många recept är vegetariska, men de går med lätthet att veganisera. Och glöm inte att vara med och tävla om boken, mer info hittar du längst ned.

Vad kan vi som älskar vego lära oss i din bok?
– Två saker: Dels att vego inte nödvändigtvis behöver betyda grytor eller sallader. Men också hur vegetarisk mat matchas med vin. Just detta är komplext då det inte finns just någon information om hur vegomat ska matchas. Systembolagets hylletiketter är snudd på aldrig riktade till vegetarianer.

Är det svårt att matcha vin och vegomat?
– Ja, vin och mat är svårt. Veg och mat är ännu svårare. Men det finns lätta genvägar och trix. Som att kombinationen grönsaker, nötter passar till rosé! Eller att nötter, bönor, linser och brynt lök polar bättre med rött vin.

Finns det några grundregler när man ska matcha vin med vegomat?
– Ja, tänk på hur kraftig rätten är och matcha vin därefter. En sallad med citronvinägrett, rädisor och salladslök matchas till lätta, vita viner som Sauvignon blanc eller Riesling. En kraftigare rätt kräver något från rödvinshållet.

streijffert

Det finns en föreställning att rödvin och vegomat inte går ihop, vad säger du om det?
– Struntprat! Det finns också de som menar att vitt vin inte funkar till mat, eller att bubbel inte heller passar till mat. Strunt! Men det som stämmer är att allt vin inte passar till vego. Kraftfulla rödviner bortom Amarone, som kraftfull Zinfandel, är för mycket för vegetarisk mat. Bortom auberginegratäng, rostade rotsaker, nötter och bönor finns inget att ta till – den vegetariska maten blir inte kraftfullare än så.

Hur ska man tänka när smaker kombineras? Finns det några bra tips?
– Tänk dig en broccolipasta. Rakt upp och ner som den är. Då passar ett medelfylligt vitt vin, som chardonnay. Men med en citrondressing till så blir ett friskare vitt, som Sauvignon blanc. Steker du sojakorv till så kan du ta ett lite kraftigare rött till som en Rioja eller Chianti.

Några favoritkombinationer?
– Brynt fänkål och lök med citrondressing och Riesling eller mousserande vin är en definitiv favorit! Rostade rotsaker och ett lättare rött vin likaså.

Viner renas ju med allt möjligt, från gelatin till äggvita. Hur undviker vi enklast sådana viner?
– Jag slår gärna ett slag för naturviner. Vill man slippa orena viner, bekämpningsmedelsrester och uppröstade viner så undvik tetror och boxar samt vin under 79 kronor.

kormaVill du laga den här läckra vegetariska korman och samtidigt få tips om ett passande vin till? Klicka här för recept och vintips.