Först ut är den klassiska frysta pirogen Gorby's. Perfekt att gömma undan i just frysen och ta fram som ett snabbt och gott mellanmål.

6 mar 2019

Det här receptet är från det senaste numret av VEGO, ute i butik nu! :-D

Ljus deg
16 piroger NF

Det här är en superenkel grunddeg till piroger. Du kan använda vatten som degvätska, men jag tycker att degen blir fylligare med mjölk.

Fullkornspiroger
Byt ut 10 dl vetemjöl mot fullkornsvetemjöl och 2 dl mot grahamsmjöl eller fint rågmjöl. Du kan eventuellt behöva tillsätta någon tesked extra vatten om degen känns för torr.

50 g jäst
5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 tsk salt
10 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
olivolja att pensla med

Färsfyllning
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
400 g sojafärs
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 tsk paprikapulver
½ tsk salt
svartpeppar

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Häll ner mjölken och rör runt så att jästen löses upp.
3. Häll ner salt och rör ner lite mjöl i taget. Knåda degen för hand i 5 minuter. Känns degen för lös är det bara att tillsätta mer mjöl.
4. Täck över bunken med en bakhandduk eller plastfolie och låt den jäsa i 40 minuter.
5. Dela degen i 16 delar. Rulla till runda bollar. Kavla nu ut dem till rundlar, ca 14 cm i diameter.
6. Lägg 2-3 msk kall fyllning i mitten av rundeln. Vik in sidorna och våga dem med fingrarna.
7. Pensla degen med olivolja.
8. Grädda pirogerna på 225 grader i 15 minuter eller tills de har fått fint med färg.

Färsfyllning
1. Fräs gul lök och vitlök i rapsoljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
2. Rör ner färsen och låt fräsa med i 2 minuter.
3. Rör ner tomatpuré, krossade tomater och paprikapulver. Låt bubbla på i 5 minuter tills vätskan har kokat bort. Smaka av med salt och peppar.
4. Skrapa över i en skål och låt svalna helt.