Det här är en favorit på kinarestaurangerna och den har en fin balans mellan sötma och syra. Jag använder vegobitar i den här, men man kan lika gärna blanda grönsaker och sötsur sås med valfria bönor eller stekt tofu.

Annons
13 aug 2020

Det här receptet är från senaste numret av VEGO (nr 5, 2020). Vi hade en del med kinesiska favoriträtter, helt vegofierade och helt fantastiska.

4 portioner

450 g vegobitar, t ex Oumph, Anamma, Hälsans Kök eller Vegme
2 msk vatten
½ dl majsstärkelse
olja att fritera i

1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 grön paprika, hackad
1 dl hackad ananas, finns på konservburk

Sötsur sås
½ msk potatismjöl
1 dl vatten
¾ dl ananasjuice, från den konserverade ananasen
½ dl vitvinsvinäger
2 msk ketchup
1 msk ljus sojasås
½ dl strösocker
salt

1. Blanda vegobitarna med vatten i en skål. Strö över majsstärkelsen och blanda väl så att de täcks helt.
2. Hetta upp generöst med olja i en kastrull. Fritera vegobitarna tills de blir gyllene i färgen och krispiga i konsistensen. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen i en skål.
4. Fräs gul lök, vitlök och paprika i lite olja tills allt har mjuknat och fått fint med färg.
5. Vänd ner ananasbitar och den sötsura såsen. Låt allt bli varmt och vänd sedan ner vegobitarna.
6. Servera med kokt ris eller nudlar.