Här har vi vegofierat en av de svenska klassikerna biff à la Lindström. Samma mumsiga smaker men i en grönare kostym. Goda med brunsås men vi serverar dem helst med stuvade morötter. Ah!

14 Mar 2018


Vegobiff à la Lindström
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 burk borlottibönor, ca 3 dl kokta
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
1 liten gul lök, finhackad
1 dl inlagda rödbetor, finhackade
1-2 msk kapris
1 saltgurka, finhackad
1 msk rödbetslag
salt
svartpeppar

Stuvade morötter
10 st morötter
4 dl vatten
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
svartpeppar

Stuvning
2 msk smör
, t ex mjölkfritt
1 liten gul lök, finhackad
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1,5 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 dl vatten
salt
vitpeppar

Vegobiff à la Lindström
1. Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa sedan dem i en matberedare.
2. Mixa ner havregrynen och häll sedan över smeten i en bunke.
3. Blanda ner vetemjöl, gul lök, rödbetor, kapris, saltgurka, rödbetslag, salt och peppar.
4. Forma smeten till 8 biffar och stek i smör och/eller olja.

Stuvade morötter
1. Skala morötterna och halvera dem.
2. Koka upp vatten och kryddor och låt sedan morötterna sjuda tills de blir mjuka, ca 15 minuter.

Stuvning
1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.
2. Tillsätt den finhackade gula löken och fräs utan att den tar färg. Löken ska bara bli lätt genomskinlig. Pudra över vetemjölet och rör om.
3. Vispa nu ner grädde, mjölk och vatten, lite i taget så att det inte bildas några klumpar. Krydda med salt och peppar.
4. Blanda stuvningen med morötterna och servera till biffarna.