Annons
Cape Ad

Vegetariskt persiskt ris

Det här är en förenkling av persiskt ris med linser som är en perfekt vardagsrätt. Jag tycker att det är gott som det är rakt upp och ner, men en klick yoghurt är alltid trevligt till.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Vegetariskt persiskt ris

4 portioner

2 förpackningar gröna linser eller ca 4 dl kokta
4 gula lökar, tunt skivade
3 dl basmatiris
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1⁄2 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk mald kanel
1⁄2 tsk mald kryddpeppar
6 dl vatten
salt
svartpeppar

1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Fräs den gula löken i generöst med olja tills den mjuknat och blir vackert karamelliserad. Det tar 10–15 minuter. Lägg över på en tallrik så länge.
3. Häll ner de kokta linserna, riset, kryddorna och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
4. Vänd ner den gula löken och smaka av med salt och peppar.