Vegetariska zucchiniplättar med salsa

Frasiga zucchiniplättar är både enkelt att göra och ändlöst gott att äta. Här tillsammans med en enkel salsa.

På sommaren så brukar alla skryta på insta om sina gigantiska zucchinier och visst är det härligt med zucchini i överflöd? Den stora frågan är: Vad ska man göra med den? Zucchini är jättegott att hyvla ner i en sallad, marinera och grilla, rostas i ugnen eller paneras och steka frasiga. Eller så gör du de här enkla zucchiniplättarna som blir galet frasiga och dessutom klara på ett kick.

Veganska zucchiniplättar

Zucchiniplättar är inte bara enkla att göra, de är lika enkla att göra veganska. De här bind till exempel enbart ihop av mjöl, men du kan även testa majsmjöl, majsstärkelse eller kikärtsmjöl.

Zucchiniplättar med ost

Vill du ge dina zucchiniplättar extra smak och en smältande god konsistens kan du tillsätta 1-2 dl riven ost i smeten. Testa någon av alla växtbaserade alternativ som varierar i smak, men då får du den roliga uppgiften att smaka dig fram till din favorit.

Tillbehör

Det finns många trevliga tillbehör att servera till dina zucchinifritters. Här nedan har vi ett recept på en enkel salsa, men det är även gott med färdigköpt ajvar, kronärtskockspesto, vanlig pesto, en kall yoghurtsås, guacamole eller annan svalkande avokadodressing.

Recept: Vegetariska zucchiniplättar

4 portioner

Zucchiniplättar
2 små zucchini eller 1 stor, grovt riven
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl dinkel eller vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald koriander
salt svartpeppar

Salsa
5 tomater, skurna i bitar
1 rödlök, hackad
1 gul paprika, hackad
1-2 chilifrukter eller efter önskad styrka, finhackade
2 msk rapsolja
½ dl hackad färsk koriander
salt 
svartpeppar

Zucchiniplättar
Lägg zucchinin i en sil eller durkslag, salta och låt sedan stå några minuter så att den vattnar sig. Pressa vätskan ur zucchinin och lägg i en skål. Rör ner resterande ingredienser och blanda väl.
Forma åtta biffar och stek i rikligt med olja tills plättarna fått fin färg på båda sidor.

Salsa
Sätt ugnen på 200 grader.Blanda tomater, rödlök, paprika, chili, rapsolja, salt och peppar i en ugnsform. Värm i ugnen i ca 40 minuter. Rör ihop salsan så att bitarna mosas och låt svalna till rumstemperatur. Vänd ner den hackade koriandern.