Vegetariska vietnamesiska pannkakor – Bánh Xèo

De här vietnamesiska pannkakorna är så galet krispiga att det är svårt att greppa och tillsammans med fyllningen, dippsåsen och örterna blir det helt oslagbart.

Nyp av en bit pannkaka och fyllning, rulla in det i ett salladsblad tillsammans med färska örter och dippa avslutningsvis i såsen. Nu får du äta!

Recept: Vegetariska vietnamesiska pannkakor – Bánh Xèo

4 portioner

Rispannkakor
2,5 dl rismjöl
1 msk majsstärkelse
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
2 dl kokosmjölk
2-3 dl vatten rapsolja att steka i

Fyllning
150 g champinjoner, skivade
300 g marinerad tofu, strimlad
2 morötter, tunt strimlade
1 msk rapsolja
3 dl böngroddar
4 salladslökar, strimlade

Sojadipp
1 dl ljus sojasås
0,5 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 lime, saften

Tillbehör
salladsblad
thaibasilika
koriander

Rispannkakor
1. Blanda rismjöl, majsstärkelse, gurkmeja och salt i en skål.
2. Vispa ner kokosmjölk och vatten, lite i taget, tills du har en slät smet utan klumpar. Låt smeten stå och svälla i 20 minuter.
3. Stek gyllenbruna pannkakor i lite olja. Toppa dem genast med fyllningen och vik ihop innan de stelnar.
4. Servera tillsammans med salladsblad, thaibasilika, koriander och sojadipp.

Fyllning
1. Fräs svamp, tofu och morötter i oljan tills allt mjuknar och får fint med färg.
2. Vänd ner böngroddar och sallads- lök.

Sojadipp
Blanda samtliga ingredienser i en skål.