Min tolkning av Planetary Plate blev vegetariska svamppiroger, dillig potatissallad och stekt sparris.

Annons
30 apr 2021

*I samarbete med Alpro*

Jag fick en utmaning av Alpro… en jätterolig en! De skickade en hemlig låda med ingredienser som jag sedan skulle skapa något gott växtbaserat med. Jag ska ärligt säga att jag var lite nervös, men det var så roligt att få vara kreativ sådär på studs. Resultatet blev svampfyllda filodegspiroger, stekt sparris och en potatissallad som smakade precis som dillchips.

Jag fick btw. lägga till ingredienser och de blev: lök, filodeg och kikärter. Plus att man fick använda hur många kryddor som helst.
Även vännerna på Vegansk matlåda fick samma utmaning, kolla in deras här.

Alpros har ingått ett samarbete med EAT Foundation. Samarbetet går ut på att inspirera nordbor att äta mer klimatsmart. Fokus kommer att ligga på Planetary Plate – det vill säga att äta mer klimatsmart. En hälsosam kost som kan förse en befolkning på 10 miljarder människor i världen med mat utan att överskrida de planetära gränserna.

Svamppiroger
4 stora portabellosvampar
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ask cocktailtomater, finhackade
1 dl Alpro Cooking
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
svartpeppar

0,5 paket filodeg

Potatissallad med dill
800 g färskpotatis
4 dl Alpro Greek Style
2 tsk torkad dill
2 tsk lökpulver
2 vitlöksklyftor, pressade
1 kruka färsk mynta, finhackad
1 citron, saften
1 äpple, finhackat
1 burk kikärter à 400 g
salt
svartpeppar

1 knippe sparris

Svamppiroger
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka svampen och stek i lite olivolja tills den släpper sin vätska och minska i volym.
3. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar.
4. Rör nu ner tomaterna och låt svettas ett tag och rör sedan ner Alpro cooking, timjan, rosmarin, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Häll över på en tallrik och låt svalna något.
5. Dela filodegsarket på längden och ta sedan två remsor i taget och lägg på varandra.
6. Lägg en generös klick fyllning i änden på filodegen och vik i ihop till trianglar. Pensla änden med vatten så att den fäster.
7. Pensla pirogerna med olja och grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fint med färg.

Potatissallad med dill
1. Koka potatisen mjuk och låt svalna helt. Skär sedan i bitar.
2. Rör ihop Alpro Greek Style, torkad dill, lökpulver, vitlök, mynta och citronsaft i en skål.
3. Vänd ner potatisen, äpple och kikärter. Smaka av med salt och peppar.

Servering
1. Skär bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Stek i lite olivolja. Salta.
2. Servera svamppirogerna med potatissallad och stekt sparris.

Relaterade artiklar