Bollar, gräddig sås, kokt potatis, lingonsylt och pressgurka. Fem komponenter som byggt ett helt land. Här är en helgrön variant på Sveriges nationalrätt.

S

15 okt 2020

Recept och foto: Karoline Jönsson

4 portioner solrosfröbollar
2 msk psylliumhusk
1 ½ dl vatten
2 dl solroskärnor
1 stor gul lök, finhackad
1 dl ströbröd
1 msk tamarisoja
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
olja till stekning

Gräddig svampsås
5 champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
½ msk vetemjöl
2 ½ dl grädde, t ex havregrädde
1 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé
½ msk tamarisoja
1 tsk dijonsenap
salt
vitpeppar

Till servering
kokt potatis eller potatismos
lingonsylt
pressgurka

Solrosfröbollar
1. Blanda psylliumhusk och vatten och låt det svälla i 10 minuter.
2. Mixa solroskärnorna till ett mjöl i en matberedare eller mixerskål. Häll ner psylliumhuskblandningen, lök, ströbröd, tamarisoja, salt och peppar och mixa ihop till en färs.
3. Rulla bollar av färsen. Hetta upp en stekpanna, häll på olja och stek solrosbollarna på låg värme eller medelvärme tills de har fått en fin yta runt om. Lägg bollarna åt sidan.

Gräddig svampsås

1. Häll på lite mer olja i stekpannan. Tillsätt champinjoner och lök. Salta och peppra. Fräs tills allt har fått färg och löken mjuknat.
2. Strö på vetemjöl och rör om så att alla klumpar försvinner. Häll på havregrädde, lingonsylt, tamarisoja och dijonsenap. Låt puttra en stund tills såsen tjocknar.

Servera solrosfröbollarna tillsammans med svampsås, kokt potatis eller potatismos, lingonsylt och pressgurka.