Vegetariska potatis- och ärtsamosas

I samosas kan man ha nästan vilken fyllning som helst men denna potatis- och ärtkombination visar att enkelhet oftast är bäst. Se till att laga en stor sats.

400 g potatis
150 g frysta ärtor
0,5 tsk kumminfrön
0,5 tsk korianderfrön
frön från 4 kardemummakapslar
0,5 tsk svartkumminfrön
2 msk solrosolja
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk chilipulver
1 rågad msk mango chutney
2 msk hackad färsk koriander
270 g filodeg
smält smör till pensling, t ex mjölkfritt
salt
nymalen svartpeppar

1. Skala potatisen och skär i 1 centimeter stora tärningar. Koka den i saltat vatten tills den blir mjuk. Lägg i ärtorna och koka i ytterligare 30 sekunder. Häll av vattnet och ställ undan.
2. Lägg kummin, koriander och kardemumma i en stekpanna och rosta på medelstark värme i 1 minut. Stöt svartkumminfröna grovt i en mortel.
3. Finhacka den gula löken och fräs den mjuk i oljan. Pressa ner vitlöksklyftan, finhackad grön chili, fräs i 30 sekunder och ha sedan i kryddorna. Fortsätt att fräsa i 1 minut, lägg sedan i den tärnade potatisen och ärtorna. Blanda väl, fräs i 3-4 minuter och rör om ordentligt under tiden.
4. Ta stekpannan från plattan, ha i chutneyn och den hackade koriandern och krydda väl.
5. Värm ugnen till 190 grader.
6. Lägg ett lager filodeg på en arbets- yta och pensla med smält smör. Lägg ytterligare ett deglager ovanpå, skär i 7 cm breda remsor och pensla med det smälta smöret. Lägg en sked med potatisröran i övre vänstra hörnet på varje remsa. Vik sedan så att det blir en triangel och fortsätt vik längs hela remsan så att fyllningen helt kapslas in. Fortsätt med resten av fyllningen och degen.
7. Lägg dem på bakplåtar och sätt in dem i ugnen i 25 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga. Servera med valfria inläggningar och röror, t ex mango chutney.