Vegetariska langos (på pizzadeg)

Här kommer klassikern langos. En friterad ungersk favorit fast här med genvägen via pizzadeg.

Langos är en ständig favorit och omöjlig att tröttna på. Har du varit på en marknad eller festival har du garanterat sett dem. Det är gyllene friterat bröd som toppas med en rad olika toppingar. Det är inte svårt att göra själv men här har jag tagit vägen via färdig, kyld pizzadeg.

Langos

Langos är en ungersk klassiker och en populär rätt på festivaler och marknader. Det är i grunden en deg som oftast innehåller lite potatis. Den kavlas ut och friteras sedan i olja för att efter det toppas med olika toppingar. Recept på egna langos hittar du här.

Semla + langos

Jepp, du kan även göra söta langos som den här hybriden mellan friterad langos och semla. Supergod. Recept hittar du här.

Kyld pizzadeg

Här använder jag kyld pizzadeg och då finns det några olika märken att välja mellan. Vissa är tunnare och andra tjockare. Jag tog en något tjockare variant som jag tryckte ut lätt, men de tunna går också superbra.

Recept: Vegetariska langos (på pizzadeg)

4 st

1 kyld pizzadeg
olja att fritera i

crème fraîche, t ex Planti Cooking eller Oatly Turkisk
riven ost
finhackad rödlök
röd tångkaviar
svart tångkaviar

  1. Rulla ut pizzadegen. Är den tjock kan du kavla ut den lätt. Glöm inte att mjöla, de färdiga degarna kan behöva det.
  2. Hetta upp ett generöst lager olja i en stekpanna. Droppa ner 1-2 langos i taget och fritera gyllene på båda sidor. Du kan behöva trycka ner de lätt i oljan med en slev.
  3. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa sedan med crème fraîche, riven ost, finhackad lök och tångkaviar.