Jag fullkomligt älskar kåldolmar. Jag åt det inte ofta som barn men ibland på somrarna åkte vi ut till släktingar till min farfar och de brukade göra egna… som var magiska. Så jag har alltid sett kåldolmar som lite av en lyx, vilket gjort att jag drog mig för att göra det själv. Kåldolmar är lite pill, men inte alls svårt. Det är väldigt mysigt och blir som sagt helt otroligt gott. Bäst av allt är att de enkelt går att göra vegetariska (veganska om du använder mjölkfritt margarin att steka i).
Det här receptet är ganska stort, men jag använde mig av ett stort vitkålshuvud och ja, det blev ett helt gäng. Men när man ändå håller på med en klassiker som kåldolmar är det lika bra att göra mycket. Kåldolmarna räcker till 8 personer men tillbehören är beräknade till 4.
Godaste vegetariska kåldolmarna
Jag har gjort kåldolmar så många gånger den senaste tiden. Helt besatt! Så jag har provat lite olika tillagningssätt och har hittat det som jag gillar mest. Den enkla genvägen till vegetariska kåldolmar är formbar vegofärs. Det finns både sojabaserad och ärtbaserad och gör det så enkelt.
Tillbehör kåldolmar
Till kåldolmar är det ju väldigt klassiska tillbehör. Det är ju svensk husmanskost så gräddsås är ett måste. Den här görs ju på spadet från kåldolmarna som är fullt av mumsig kålsmak. Vissa gillar en skysås men jag gillar att hälla ner lite grädde för en extra fyllig sås. Sen älskar jag pressgurka och lingonsylt. Kokt potatis eller potatismos gör detsamma, men potatismos känns alltid lite lyxigt.
Steka i stekpanna eller ugn?
Alla verkar göra lite olika här. Vissa föredrar att steka de i stekpanna och sedan tillaga i en gryta. Andra steker och tillagar allt i ugnen. Jag tycker det blir absolut bäst om man steker kåldolmarna först i en stekpanna, lägger i en ugnsform och häller på kålspad och sen tillagar klart i ugnen.
Kålpudding
Kålpudding är som en enkel kusin till kåldolmarna. Det är samma ingredienser men kräver inte alls lika mycket arbete. Istället för att rulla in färsen i kålbladen så kan man antingen varva i en form eller helt enkelt fördela ut färsen och sedan stekt vitkål över. Superenkelt, gott och perfekt att göra till många. Här är ett recept.
Recept: Vegetariska kåldolmar
4 portioner
1 stort vitkålshuvud
1 dl grötris
2 gula lökar, finhackade
800 g formbar vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad
salt
vitpeppar
ljus sirap
Gräddsås
2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 msk vetemjöl
2-3 dl kålspad (från formen som de tillagats i eller vattnet kåldolmarna kokats i)
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
mörk sojasås
salt
vitpeppar
riven muskotnöt
Potatismos
800 g potatis, gärna
2 msk smör, t ex mjölkfritt
ca 2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättika (12 %)
1 dl vatten
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad krusbladig
persilja
- Koka upp en stor kastrull med vatten. Du kan välja att göra lite olika. Ibland går det bra att skära bort en bit av roten på kålhuvudet och sedan dra av bladen försiktigt, för att sedan sjuda i någon minut tills de mjuknar. Du kan även stoppa ner hela kålhuvudet i det kokande vattnet och låta sjuda tills bladen lossnar. Då kan du enkelt dra bort dem när de är mjuka och sedan lägga över på en kökshandduk så länge. Fortsätt tills du inte kan ta bort fler kålblad.
- Skär bort den hårda mittnerven på kålbladet. Vissa gillar att hacka den fint och använda i färsfyllningen.
- Koka riset i ungefär den dubbla mängden vatten. Häll bort överflödigt vatten och låt riset svalna.
- Fräs löken i lite smör tills den mjuknar och börjar få färg. Häll över på en tallrik och låt svalna något.
- Blanda formbar vegofärs med ris, lök, salt och vitpeppar.
- Forma en lite järp med färs och lägg i ena änden av ett kålblad. Vik över kålbladet, sedan in med sidorna och rulla ihop till en liten dolme. Fortsätt med resterande färs och kålblad.
- Hetta upp smör i en stekpanna och stek sedan dolmarna så att de får fint med färg på båda sidor. Lägg ner i en ugnsform.
- Ringla över ljus sirap. Skopa över några deciliter av kålspadet från kastrullen i ugnsformen. Det ska inte täcka kåldolmarna helt.
- Ställ in i en ugn på 200 grader och låt tillagas i 30-40 minuter.
- Ta ut och häll över ”spadet” från formen i en bringare. Det ska användas till såsen.
Gräddsås
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt steka med i en minut.
2. Vispa ner lite kålspad i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Fortsätt med grädden och låt såsen sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar något.
3. Droppa ner lite mörk sojasås, bara för färgen. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
Potatismos
1. Skala potatisen och koka den mjuk.
2. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Mata ner smör och lite mjölk i taget tills du har ett fluffigt mos.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
Pressgurka
Skiva slanggurkan fint. Enklast är att använda en osthyvel. Blanda ihop den skivade gurkan med ättika, vatten, strösocker, salt, vitpeppar och finhackad persilja i en skål.
Låt stå i minst 30 minuter, helst längre.
Servering
1. Servera dina kåldolmar med potatismos, gräddsås, pressgurka och lingonsylt.