Vegetariska grillfester – Njut av sol och köttfri grillad mat

Läs mer


Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

Från de första milda dagarna under våren till början på hösten är det en aktivitet som vi svenskar har gemensamt: grillen. Allt från att laga familjens middag på grillen till att bjuda hem tjocka släkten på grillfest, det är något speciellt med att äta grillad mat och njuta av goda maträtter under bar himmel tillsammans med gott sällskap. Grillfester har traditionellt sett varit köttälskarnas grej, men med de många köttfria alternativen du kan hitta i mataffären idag har grillen även blivit en oas av läckerheter för vegetarianer.

Letar du efter tips för att laga utsökt vegetarisk mat på grillen? Eller vill du få råd om hur du arrangerar en perfekt grillfest? Då har du kommit helt rätt. Här kan du hitta massor av nyttig information om hur du kan bli en riktig grill master utan kött och vi delar även med oss av våra hemligheter som kan hjälpa dig att förlänga grillsäsongen.

Noggrann planering är nyckeln till att få till en lyckad grillfest
Det bästa du kan göra för att få till en riktigt lyckad grillfest är att lägga tid på planeringen. Att förbereda allt du kan i förväg, från att välja de bästa vegetariska recepten till att handla tillräckligt med ingredienser och såser samt organisera dina utemöbler och ha olika drycker för alla gäster att välja mellan. Varje liten del av planeringen är avgörande för att säkerställa att din fest blir minnesvärd och att du slipper paniken av att behöva springa till mataffären när gästerna har börjat anlända.

Börja planeringen med att fundera över vad du ska servera och anpassa menyn efter dina gästers eventuella allergier eller specifika kostval. Skriv sedan en detaljerad inköpslista och se till att du har med alla nödvändiga kryddor, såser och marinader förutom huvudingredienserna. När du har stenkoll på maten bör du förbereda grillen och se till att den är ren och att du har kol eller gasol så att det räcker under hela grillningen. Förbered också serveringsfat och skålar för sallader och såser som ska stå framme på matbordet.

Förläng grillsäsongen med rätt utemöbler
De flesta av oss grillar under de där korta sommarveckorna när vädret är som bäst, men du kan faktiskt använda grillen för att laga mat, tekniskt sett, året runt. Du kan ju tända grillen och laga familjens middagar även om det är kallt ute eller om det regnar. Men för att kunna sitta ute och äta eller bjuda hem vännerna på grillfest under hösten behöver du investera i smarta utemöbler och kanske möblera om din befintliga uteplats litegrann.

Först och främst behöver du ett partytält eller en paviljong för att kunna ställa dina utemöbler under ett tak och skydda gästerna från regn och vind. Köp ett par extra filtar så att ni kan hålla er varma under grillfesten. En stor infravärmare kan hålla ett partytält varmt nog för att kunna sitta utan ytterkläder och tillsammans med filtarna kan festen pågå sent in på kvällen. Beroende på hur stor din uteplats är kanske det räcker med en mindre infravärmare.

Grilla goda rätter med mångsidiga grönsaker
Grillade grönsaker är en viktig del av varje vegetarisk grillfest. De är mångsidiga, enkla att förbereda och smakar fantastiskt oavsett tillagningsmetod. Prova att grilla paprika, zucchini, aubergine, och champinjoner. Pensla dem med olivolja eller marinera dem dagen innan, krydda med dina favoritörter under grillningen och grilla tills de är möra och och har fina grillmärken.

Vegoburgare som du kan anpassa efter smak
Hamburgare är en klassiker att tillaga på grillen och tack vare att burgare är så lätta att anpassa kan du väldigt enkelt få till fantastiska vegetariska burgare. Använd ingredienser som svarta bönor, kikärter eller quinoa för att göra dina egna burgare med en fantastisk textur och smak. Eller köp färdiga vegoburgare och komplettera med dina favoritsåser.

Marinader är nyckeln till att få till riktigt god grillad mat
En välsmakande marinad kan förhöja smaken hos de flesta av dina grillade rätter. För vegetariska alternativ kan du använda marinader baserade på sojasås, citronsaft, vitlök och honung. Låt dina marinerade ingredienser sitta i minst ett par timmar eller helst över natten för att de verkligen ska kunna suga åt sig smakerna innan du börjar grilla.

Grillad vegetarisk pizza? Bättre än det låter
Har du hört att man kan grilla pizza? Faktum är att en grillad pizza oftast smakar bättre än den du bakar i ugnen. Med en pizzasten på grillen kan du baka perfekta pizzor varje gång. Men du kan självklart även använda en ugnsplåt eller lägga pizzan på grillgallret. Var bara försiktig om du använder gallret, se till att degen inte är för mjuk och halva pizzan ramlar ner i grillen.

Sallader och tillbehör
En grillfest är aldrig komplett utan fräscha sallader och tillbehör. Förbered en stor sallad med färska grönsaker, örter och en smakfull dressing. Servera också olika såser som guacamole, tzatziki, bearnaise eller en kryddig chilisås för att komplettera dina grillade rätter.