Vegetariska Dan Dan-nudlar

Dan Dan-nudlar är klassisk streetfood från Sichuanprovinsen i Kina, som är känd för sina chiliheta rätter och framför allt för den karaktäristiska sichuanpepparn som ger en väldigt speciell stickande hetta på tungan och smakar lätt av lime.

Recept: Gustav Johansson Foto: Stefan Wettainen

Klassiska rätter på veganskt vis

I Gustav Johanssons bok Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) hittar du veganiserade versioner av klassiska rätter från hela världen. Mat som tar hänsyn till miljö, djur och klimat. Och som smakar gott förstås. Bilderna är för övrigt förödande inbjudande. Ett måste för matälskaren!

Recept: Vegetariska Dan Dan-nudlar

4 portioner

5-6 salladslökar, det vita
6 vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
3 msk surkål
1-3 färska röda chilifrukter eller ½-2 msk sambal oelek (frivilligt om man vill ha mer hetta, färdigköpt chiliolja är inte alltid jättestark)
2-3 msk kinesisk chiliolja (Lao Gan Ma)
3 msk chinkiang (kinesisk vinäger, går att ersätta med balsamvinäger)
1 msk agavesirap, eller motsvarande mängd strösocker
2 msk flytande tahini
1 ½ dl vatten
3 msk + 1 ½ msk japansk sojasås
300 g sojafärs
2 tsk sesamolja
rapsolja till stekning


Till servering
500 g vetenudlar
1 msk sichuanpepparkorn
5-6 salladslökar, det gröna

1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem stå i kallt vatten tills de ska serveras så att de behåller sin konsistens.
2. Rosta sichuanpepparkornen i en torr wok eller stekpanna. Ta upp dem när de börjar dofta gott och mortla dem. Ställ åt sidan så länge.
3. Strimla salladslöken och separera de vita och gröna delarna. Spara de gröna delarna till att toppa den färdiga rätten med.
4. Skala och riv vitlök och ingefära. Grovhacka surkålen och skiva chilin om du vill ha extra sting. Rör ihop chiliolja, chinkiang, agavesirap, tahini, vatten samt 3 msk soja till en sås och ställ åt sidan så länge.
5. Hetta upp en wok eller stekpanna med lite rapsolja i till hög värme och stek sojafärs, surkål och de vita delarna av salladslöken tillsammans med 1 ½ msk sojasås och sesamolja tills färsen börjar bli knaprig. Lägg i en bunke och ställ åt sidan så länge.
6. Häll i lite mer olja i stekpannan och fräs vitlök, ingefära och färsk chili på hög värme i cirka 30 sekunder. Rör om så att det inte bränns, men se till att allt blir genomstekt och luktar gott. Häll i chilisåsen och rör om. Koka upp och låt koka i 2-3 minuter. Smaka av med soja, vinäger och eventuellt mer chiliolja om du tycker att balansen behöver justeras.
7. Rör ner nudlarna i såsen och låt dem bli varma. Vänd ner färsen, rör om så att allt blandas och toppa sedan med sichuanpeppar och salladslök. Servera omgående!