De här bollarna är sååå goda med Bode bovete och valnötter. Och tillbehören! Rostade rotfrukter med päron är så fantastiskt, speciellt tillsammans med myntasås.

13 okt 2020
Många vet inte riktigt vad de ska göra med bovete men de är perfekta till vegobollar eftersom de håller formen bra, mättar härligt och går att smaksätta på många olika sätt.
4 portioner

Bovetebollar med valnötter

2 dl helt bovete
1,5 dl valnötter
0,5 gul lök
2 tsk torkad rosmarin
1 msk ljus sojasås
salt
svartpeppar

Rostade rotfrukter
8 fasta potatisar
4 palsternackor
2 päron
olivolja
salt
peppar
Myntasås
2 krukor färsk mynta
1 dl hackat vitt bröd
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar

Bovetebollar med valnötter
1.Koka bovetet enligt anvisningarna på förpackningen. Häll 
av överflödigt vatten och låt svalna.
2.Mixa valnötterna fint i en matberedare. Hacka den gula 
löken och rör ner den i matberedaren tillsammans med det kokta bovetet. Mixa ihop till en grov smet. Skrapa ner allt i en skål och krydda med rosmarin, sojasås, salt och svartpeppar.
3.Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.

Rostade rotfrukter
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär potatis, palsternackor och päron i tunna klyftor. Sprid 
ut på en plåt och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och peppar och rosta sedan allt i ugnen i 20 minuter, eller tills det har fått fin färg.
Myntasås
1. Släng ner samtliga ingredienser i en matberedare eller ta hjälp av en stavmixer. När du har en slät sås är den klar.
2. Servera bovetebollarna tillsammans med de rostade rotfruk- terna och myntasåsen.