Om en piggt grön zucchini och en frasig falafel skulle få ett kärleksbarn, skulle det vara de här brutalt goda bollarna. Jag kan äta dem som godis framför tv:n, men de gillar ju bäst att få vila i varma pitabröd, omfamnade av tahinisås.

13 maj 2020

Zucchinifalafel
1 burk kikärter à 400 g
1 zucchini, ca 300 g
1 rödlök
2,5 dl brödsmulor
0,5 dl majsstärkelse
2 msk olivolja
1 tsk salt
olivolja att steka i

Tahinisås
1 vitlöksklyfta
1 dl tahini
1 dl vatten
2 msk olivolja
1 citron, saften
0,5 tsk salt

Till servering
8 pitabröd
sallad
grönsaker

Falafel
1. Sila av spadet från kikärterna. Skölj dem i vatten och låt rinna av. Häll sedan ner dem i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål med en slickepott.
2. Riv zucchinin fint. Krama ut så mycket vätska du bara kan med händerna, så att rivet blir lite torrare. Häll ner i skålen med kikärterna.
3. Hacka rödlöken fint och vänd ner i skålen tillsammans med brödsmulor, majsstärkelse, olivolja och salt. Blanda väl och forma sedan till runda bollar.
4. Stek gyllenbruna i lite olja tills alla falaflar har fått fint med färg.

Tahinisås
1. Pressa ner vitlöksklyftan i en skål.
2. Pressa citronen.Vispa ner tahini, vatten, olivolja, citronsaft och salt. Du kan även använda stavmixer. Klart!
3. Värm pitabröden och fyll med zucchinifalafel, tahinisås, sallad och grönsaker.

Relaterade artiklar