Malin: Perfekt gryta inför ett yogapass eftersom man inte blir så tung i magen av den. En god kombination av kryddig topping, krispig blomkål, len kokos och rostad mandel.
Recept: Malin Mendel Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mitt indiska liv
I Malin Mendels bok Mitt indiska liv (Norstedts) får
vi ta del av enkel och god vegetarisk vardagsmat från hennes år i Indien. Det är hälsosamt, klimatsmart och varierat med en touch av yoga.
Recept: Vegetarisk yogagryta – gul curry med rostad mandel
4 portioner
Till grytan
2 msk kokos- eller rapsolja
1 tsk senapsfrön
1 hackad stor gul lök eller två mindre
2 msk färsk riven ingefära
1 hackad chili
1 tsk gurkmeja
2 1⁄2 dl kokosgrädde
2 1⁄2 dl vatten
1⁄2 tsk salt
1 blomkålshuvud i små buketter
2 dl mandelspån
Till topping
2 msk rapsolja
1 tsk senapsfrön
1 dl curryblad
1 hel torkad röd chili
1 citron, finrivet skal
salt, nymalen svartpeppar
Till servering
någon sorts ris och papadums
1. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i senaps- frön. Fräs någon minut tills de ger ifrån sig ett ”poppande” ljud. Lägg sedan i lök, ingefära och chili, stek tills löken är mjuk. Tillsätt gurkmeja och fräs runt ytterligare några minuter.
2. Häll i kokosgrädde, vatten, salt och blomkål. Rör runt.
3. Låt småputtra under lock tills blomkålen börjar bli mjuk, 5–10 minuter.
4. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
5. Dags att göra toppingen. Hetta upp rapsoljan i en liten stekpanna.
6. Lägg i senapsfrön och fräs tills de ger ifrån sig ett ”poppande” ljud.
7. Lägg i curryblad och den hela torkade chilin. Fräs ytterligare någon minut utan att det bränns vid. Häll toppingen över grytan. Tillsätt citron- skal och rör runt.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 9. Häll över de rostade mandelspånen.
10. Servera med ris och papadums.