Vegetarisk vichyssoise – kall potatis- och purjolökssoppa

Vichyssoise är en kall fransk potatissoppa som är supergod som förrätt eller en lätt lunch.

Det här är en riktig klassiker – kall potatis- och purjolökssoppa med grädde. Den har det där franska namnet som känns smått omöjligt att uttala, men så länge den är god så. Och god är den i sin enkelhet med klippt gräslök, men du kan självklart lyxa till det med tångkaviar, citronolja, rostade frön eller frasiga potatischips på toppen. Oh, eller champagne!

Vad är Vichyssoise?

Rätten uppfanns troligen 1917 av Louis Diat som var köksmästare i New York. Det är en kall soppa med potatis och purjolök som även kan serveras varm. Ordet vichyssoise betyder ”från Vichy” – från staden Vichy.

Vichyssoise med Champagne

Jag har sett att vissa gör med Vichyssoise som med Crème Ninon (kall grön ärtsoppa) och häller ner champagne i soppan vid servering. Jag gillar mer att dricka Champagnen i ett glas till soppan, men det är helt upp till dig.

vichyssoise

Servering

Traditionellt toppas den med finhackad gräslök men du kan strö över finhackad gräslök, en röd chiliolja, chiliflakes, tångkaviar, krispiga potatischips, en klick crème fraîche eller brödkrutonger.

Recept: Vegetarisk Vichyssoise

4 portioner

2 purjolökar, ca 600 g, skivade
2 msk olivolja

600 g mjölig potatis, tärnad

1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

2 dl grädde, t ex havre-, soja- eller cashewgrädde
salt
vitpeppar

Till servering
1⁄2 dl finhackad gräslök

1. Fräs purjolöken i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent. Det tar ca 10 minuter.

2. Häll ner potatisen och låt fräsa med i 2 minuter.
3. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 20- 30 minuter, tills potatisen är riktigt mjuk.
4. Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer.

5. Vispa ner grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan svalna helt i kylskåpet.

Servering
Häll upp soppan i skålar och toppa med klippt gräslök.