En lyxig förrätt eller del av sommarens buffébord. Överraska dina gäster och servera vattenmelon som aldrig tidigare!

Annons
1 okt 2020

Recept och foto: Therese Elgquist

4-6 portioner som förrätt
30 minuter förberedelser + ca 1 h i ugn

1 vattenmelon
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1,5 msk tamari
0,5 dl torkat helt bovete
1 avokado
en skvätt färskpressad citronsaft
smörgåskrasse
flingsalt
2 msk olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela melonen i fjärdedelar. Skär i centimetertjocka skivor. Skär bort skalet och eventuella kärnor.
Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda runt med 2 msk olivolja.
3. Placera ut bitarna så att de inte nuddar varandra. Baka mitt i ugnen i cirka en timme, tills melonbitarna kokat in något, blivit fastare i konsistensen och fått färg i kanterna. Låt svalna.
4. Blanda majonnäs och tamari.
5. Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull med vatten. Häll det heta vattnet över bovetet och skölj sedan väl. Låt rinna av. Rosta bovetet i en het, torr stekpanna tills det har fått en lätt gyllene färg och blivit krispigt.
6. Dela, kärna ur och skär avokadon i små tärningar. Pressa över lite citronsaft så att den inte mörknar. Placera melonbitarna på ett stort fat. Spritsa en klick majonnäs på varje melonbit. Toppa med avokadotärningar, rostat bovete och smörgåskrasse. Strö över ett gott flingsalt.