Vill du gå ut och käka vego är asiatiska restauranger oftast säkra kort. Den här soppan med kokosmjölk och tofu är lagom het och väldigt smakrik.

15 maj 2020

1 burk kokosmjölk à 400 ml
6 dl vatten
2 grönsaksbuljong­ tärningar
2 stjälkar citrongräs
2 cm färsk ingefära
2 lime, rivet skal och saft
1 gul lök
1 röd paprika
1 färsk röd chili
200 g champinjoner 200 g fast tofu
1 tsk strösocker

Till servering
jasminris
finhackad färsk koriander

1. Häll ner kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljong­ tärningar i en stor kastrull.
2. Krossa citrongräset med något hårt, t ex en kastrull. Bara banka på så att smakerna frigörs och släng sedan ner i grytan. Skala ingefäran. Riv ner ingefäran och det yttersta gröna skalet på limefrukterna i grytan. Dela sedan limen med en kniv och pressa ner saften. Koka upp allt.
3. Hacka den gula löken och röda paprikan fint. Halvera chilin och skrapa ur fröna med kniv eller tesked. Hacka sedan chilin fint. Rör ner lök, paprika och chili i grytan.
4. Skär champinjonerna i fjärdedelar och tofun i mindre tärningar. Rör ner i grytan tillsammans med strösocker. Låt allt sjuda i 10 minuter.
5. Servera grytan tillsammans med nykokt jasminris och färsk koriander.

Relaterade artiklar