”Pad medmamuang himaphan” tar oss tillbaka till barndomen och ligger oss varmt om hjärtat. Det är en väl inarbetad favoriträtt som vi har tillagat i många år och som passar de flesta smaklökar, stora som små. Servera med nykokt ris och rostade cashewnötter.

Annons
8 feb 2021

Vegansk street food (Kakao förlag) är Lamyai och Aidahs första kokbok och en riktig pärla för matälskare. Välbalanserade, inspirerande och framför allt intressanta smakkombinationer. Allt är lagat från grunden och allt är veganskt. Ett måste!
Recept: Lamyai Vozzi och Aidah Samphani Foto: David Back

Svampsås hittar du färdig i asiatiska butiker eller beställ på nätet, t ex Happy vegan. Du kan även göra egen, recept hittar du här.

3-4 portioner

500 g fast tofu, i tärningar
neutral olja att steka i
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 spansk chilipeppar, tunt skivad på snedden
2 tsk paprikapulver
2 msk tamari (ljus sojasås)
3 msk svampsås, se recept nedan
3 msk kokossocker
1 tsk salt
1 paprika, i bitar
1-1 ½ dl vatten
1 schalottenlök, tunt skivad på snedden
en näve salladslök, i 3 cm långa bitar
rostade cashewnötter

1. Stek tofun i en wok med lite olja så att den får yta runt om. Ta upp och ställ åt sidan.
2. Hetta upp 2-3 msk olja i en wok och stek vitlök, chilipeppar och paprikapulver. Tillsätt tamari, svampsås, kokossocker och salt. Lägg i tofu och paprika och woka en stund.
3. Tillsätt vattnet lite i taget, det får inte bli torrt.
4. Vänd ner schalottenlöken i woken och toppa rätten med salladslök och rostade cashewnötter.

Relaterade artiklar