Nope, tikka masala är alltså inte en indisk rätt som många tror. Den påminner dock om en förenklad version av bland annat butter chicken, men med smidiga genvägar. Tikka masala görs traditionellt på kyckling men här använder vi oss av vegobitar som t ex Oumph!

Vad är tikka masala?
Det finns inget standardiserat recept på tikka masala men det är kryddiga bitar i en inte allt för stark masalasås. Såsen i sig görs oftast på malda kryddor, krossade tomater och antingen grädde eller kokosmjölk. Man kan även mixa ner cashewnötter för en fylligare smak.

Vad betyder tikka masala?
Tikka betyder ”bitar” eller ”chunks” och syftar på kycklingen, eller i det här fallet vegobitarna. Masala betyder kryddor eller kryddblanding. Ursprunget till tikka masala är oklart men man läser ofta att en indisk kock i England hade chicken tikka över (tänk tandoorikyckling utan ben) och även sås, som han då blandade ihop.

Indian enough
Det här receptet är för övrigt från Mattias och Amans blogg Indian Enough där de delar indisk, vegetarisk, mat. Det är en blandning av autentisk indisk mat som curry, dal, paneer blandat med egna tolkningar på t ex samosa och kofta.
Vegetarisk tikka masala
4 portioner
Marinerade vegobitar
500 g vegobitar, t ex Oumph!, LikeMeat, Vegme eller tofu
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk garam masala
0,25 tsk mald kryddnejlika
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
salt
Masalasås
½ dl rapsolja
1 stor lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 tsk kashmirichili eller starkt paprikapulver
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
½ dl fint malda cashewnötter
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 tsk strösocker
2 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde) eller kokosgrädde
1 dl vatten
½ citron, saften
salt
Servering
kokt ris
Marinerade vegobitar
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Vänd ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek vegobitarna gyllene.
Masalasås
1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar.
2. Rör ner chilipulver, garam masala, gurkmeja och koriander. Låt fräsa med i en minut.
3. Häll ner allt i en blender tillsammans med cashewnötter, krossade tomater, socker, grädde och vatten. Mixa till en slät sås.
4. Häll ner såsen i kastrullen igen och koka upp. Låt den puttra på i 5-10 minuter och smaka sedan av med citronsaft och salt.
5. Blanda ner vegobitarna i såsen.
6. Servera med kokt ris.