Vegetarisk sushi + lista med fyllningar

Vegetarisk sushi är inte svårt, däremot roligt. Här är förslag på gröna fyllning och tillbehör.

Jag trodde länge att vegetarisk sushi var svårt att göra själv. Jag kunde inte ha mer fel. Visst är det lite pill, men det är roligt och går snabbt. Plus att du kan fylla din sushi med precis sådant du gillar. Jag har gett ett gäng förslag nedan, men var gärna kreativ själv.

vegetarisk sushi

Sushiris och mirin

Det finns speciellt ”sushiris” att köpa i butikerna, men det går även bra med vitt rundkornigt ris.

Mirin är en söt smaksättare som är populär smaksättare i det asiatiska köket, inte minst till sushi. Finns i den asiatiska hyllan eller asiatiska butiker.

vegetarisk sushi

Vegetarisk sushi: Fyllning

Du kan verkligen fylla den med allt möjligt, ja nu finns det även vegansk tonfisk från Oh vegan! . Klassiker är annars t ex avokado, gurka, marinerad tofu, wakame (sjögrässallad), mango, salladslök, tångkaviar och gräslök.

vegetarisk sushi

Tillbehör sushi

Klassiska tillbehör till sushi är inlagd ingefära (gari), sojasås och wasabi.

Risvinäger
En mild, lite sötare vinäger baserad på ris som du hittar i den asiatiska hyllan eller i asiatiska butiker.

Bambumatta
Du kan till och med hitta sådana i vanliga matbutiker och underlättar arbetet med att rulla ihop sushin. Som en hjälpreda, även om en bordstablett eller liknande också går bra.

Noriark
Nori är arket av alger som man rullar in fyllningen i.

Recept: Vegetarisk sushi

4 portioner

6 dl sushiris
¾ dl risvinäger
½ dl strösocker
2 msk mirin, kan uteslutas
4 noriark

Fyllning
gurka, i stavar
vitlöksfrästa haricot verts, recept
avokado, strimlad
marinerad tofu, i stavar
marinerad portabellosvamp
sjögrässallad, wakame
friterad tofu
edamamebönor
färsk mango, strimlad
salladslök, strimlad
tångkaviar
gräslök
sesamfrön

Tillbehör
ljus sojasås
wasabi
inlagd ingefära

1. Skölj riset i en sil tills vattnet blir klart. Det är stärkelsen du tvättar bort. Låt rinna av väl.
2. Koka upp vattnet och häll ner riset. Koka på svag värme under lock i 20 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt stå i 15 minuter.
3. Blanda ihop risvinäger, strösocker och mirin i en skål. Vänd sedan ner i riset. Låt riset svalna till rumstemperatur.

Klassisk makirulle
1. Lägg ett noriark med kortsidan mot dig på en bambumatta. Den matta sidan på arket ska vara uppåt. Du behöver inte en bambumatta, men det underlättar jobbet.
2. Sprid ut ett tunt lager med ris på noriarket, men spara ca 3 cm längs kortsidan längst bort från dig.
3. Pensla den tomma delen av arket med lite vatten.
4. Lägg en sträng med valfri fyllning längs sidan närmast dig och rulla sedan ihop allt till en fast rulle. Det kan underlätta med en bambumatta.
5. Tryck till skarven så att den håller ihop bra.
6. Skiva rullen i 10-12 skivor. Servera tillsammans med sojasås, wasabi och inlagd ingefära.

Uramaki
1. Sprid ut ett tunt lager ris på noriarket, precis som ovan. Vänd sedan på hela arket och lägg fyllningen längs där istället. Följ instruktionerna ovan för att rulla ihop.
2. Ofta brukar man rulla rullen i svarta och vita sesamfrön vilket blir väldigt snyggt.