Flera regioner gör anspråk på den klassiska rättens ursprung, spaghetti hon aglio, olio e peperoncino, men den italienska gastronomiska akademien placerar rätten i Lazio. Tillagad med en hantverksmässigt framställd spaghetti är det en riktig höjdare, trots få ingredienser.

3 sep 2020

Det finns också en ännu enklare version med enbart olja och vitlök, spaghetti con aglio e olio.

4 portioner

4 vitlöksklyftor
1 chili (t ex röd spansk peppar)
1 dl olivolja
300 g spaghetti
persilja

1. Pressa vitlöksklyftorna lätt med hjälp av knivbladet så att de spricker.
2. Dela chilipepparn på längden, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare kryddning, hacka fint.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant. Låt vitlök och peppar fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Ta bort vitlöken, men behåll pepparn och dra pannan från plattan.
4. Koka upp rikligt med vatten, salta och koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Slå upp pastan i durkslag och låt rinna av väl. Lägg pastan i stekpannan. Strö över persilja och blanda väl.

Recept: Bo Hagström & Mai-Lis Hellénius Foto: Bruno Ehrs

Relaterade artiklar