Vegetarisk souvlakiplåt med fetaost

Allt på en plåt! Här grekiska smaker i form av souvlaki, grönsaker, fetaost och tzatziki. Supersmidigt att laga till många!

I samarbete med Edgy Veggie

Jag är ett väldigt stort av Edgy Veggie och älskar att det finns svenskproducerad seitan att köpa! Seitan var min väg in i veganvärlden och är gjort på veteprotein. Det ger produkter som inte bara är sjukt användbara, de går att smaksätta på alla möjliga sätt och du får en väldigt proteinrik produkt.

Här valde jag att göra en plåt med grekiska smaker. Det här är så galet smidigt. Bara bland Edgy Veggies Souvlaki på en plåt tillsammans med grönsaker och en enkel marinad. Rosta till perfektion och toppa med smulad fetaost.

Edgy Veggie

Edgy Veggie producerar seitan i Sverige! Seitan är baserat på vetegluten vilket gör att de blir väldigt proteinrika och får ett härligt tuggmotstånd. Tre av produkterna är smaksatta och redo att bara stekas (Taco, Kebab och Souvlaki), medans den tredje (Block) går att använda till allt möjligt. Skiva, tärna, mixa. Krydda upp som du vill och go loco.

Edgy Veggie Seitan Souvlaki

Edgy Veggie har fyra olika seitanprodukter: Block (naturell), Kebab, Taco och Souvlaki. Jag valde souvlakin som har en härlig kryddning med smak av vitlök, kanel och kryddpeppar. Det är bara att steka i lite olja eller rosta i ugnen.

Recept: Vegetarisk souvlakiplåt med tzatziki

4 portioner

2 förpackningar Edgy Veggie Seitan Souvlaki (à 250 g)
2 tomater, i klyftor
2 rödlök, i klyftor
1 zucchini, tärnad
2 röda paprikor, strimlade
1 dl svarta oliver

3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt

Servering
fetaost, t ex växtbaserad som Peas of heaven
2 msk finhackad persilja, kan uteslutas
tzatziki, recept nedan
pitabröd eller surdegsbröd

Tzatziki
1 gurka, riven
0,5 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt, t ex växtbaserad som Planti Greek Style
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sprid ut Edgy Veggie Souvlaki och grönsaker på plåten.
  3. Blanda ihop olivolja, vitlök, oregano och salt till en marinad. Blanda med grönsakerna.
  4. Rosta allt i 20-30 minuter eller tills det har fått fint med färg.
  5. Ta ut plåten och strö över smulad fetaost och persilja.
  6. Servera med tzatziki och ett gott bröd.

Tzatziki
1. Blanda den rivna gurkan med saltet och låt rinna av i en sil i 30 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska du bara kan.
2. Blanda gurka, yoghurt, vitlök, salt och peppar i en skål. Låt stå i minst 10 minuter innan servering.