Vegetarisk rödbetspaj

Den här färgstarka pajen känns lyxig och elegant fast den är enkel att svänga ihop. Rödbetorna blir alldeles extra goda ihop med örterna, mandeln och osten. Ät gärna ihop med en sallad med mycket rucola.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Recept: Vegetarisk rödbetspaj

4 portioner

150 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
1⁄2 tsk salt
1 msk vatten
400 g rödbetor
2 msk potatismjöl
150 g fetaost, t ex växtbaserad som Violife eller GreenVie
2 dl riven ost, t ex mjölkfri
1⁄2–1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1⁄2 tsk svartpeppar
1⁄2 dl mandelspån

1. Blanda smör, mjöl och salt i en bunke. Finfördela smöret med händerna. Tillsätt vattnet och nyp ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kyl- skåpet medan du förbereder resten av ingredienserna.
3. Koka rödbetorna med skalet på i ca 40 minuter eller tills de känns mjuka med en provsticka. Häll av vattnet och häll på kallt vatten så att betorna svalnar fortare.
4. Gnid av skalet med händerna när betorna
har blivit så svala att du inte bränner dig. Skiva betorna tunt med kniv och vänd dem i potatis- mjölet.
5. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 15 minuter.
6. Smula sönder fetaosten i en skål. Tillsätt den rivna osten samt timjan, rosmarin och svartpeppar och rör om så att allt blandas.
7. Lägg de skivade betorna på det förgräddade pajskalet, stjälp ut ostblandningen över och toppa med mandelspånen. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
8. Låt gärna pajen svalna en halvtimme innan servering, den är också god att äta rumstempererad.