Vegetarisk pumpasoppa med curry


Den här pumpasoppan blir härligt krämig av kokosmjölk och är kryddad med curry, chili och ingefära.

Pumpasoppa har länge varit en favorit. Bakad, rostad eller kokt pumpa blir härligt mjuk och har en sån värmande härlig smak. Putternutpumpa eller putternutsquash är lätt att få tag på, men alla ätbara pumpor går bra till det här receptet. Det här är en soppa som kombinerar pumpa med hetta från chili och ingefära och krämighet från kokosmjölk. Den är väldigt enkel att göra men känns väldigt lyxig.

Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära

Det här är en av mina topp tre soppor och en av de jag gjort flest gånger. Den milda pumpan kombineras med kokos, chili, curry och ingefära. Det är ingen stark soppa, men fyllig och värmande.

Pumpasoppa – vegan

Pumpa är en favorit eftersom den ofta är naturligt vegansk. Du behöver inte ens nån form av grädde för att få den krämig, det gör pumpan så bra på egen hand. Men använder du kokosmjölk som här, eller havregrädde, samt använder ett vegetabiliskt fett att steka i så har du enkelt en vegansk pumpasoppa.

Lyxigt krämig utan grädde

Jag älskar kombinationen av pumpa och kokosgrädde eller kokosmjölk. Lägg där till gul curry och du har en av mina favoritsoppor. Kokosgrädde är lite fetare än kokosmjölk men båda ger en härligt lyxig känsla utan att du behöver använda kogrädde.

Recept: Vegetarisk Pumpasoppa med curry

4 portioner

1 butternutpumpa, ca 1 ½ kg
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 färsk röd chili, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
1 msk curry
1 burk kokosmjölk à 400 ml
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
svartpeppar
olivolja att steka i

1. Skala pumpan och kärna ur den. Jag brukar skära den i klyftor och sedan skala och skrapa ur fröna, det blir enklast så. Dela sedan pumpan i bitar.
2. Fräs gul lök och vitlök i lite olivolja tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Rör ner pumpabitarna, chili, ingefära, curry, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter, eller tills pumpan är mjuk.
4. Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer.