Vegetarisk Porotos granados

Chilensk husmansgryta med butternutsquash, majs och bönor som blir en utmärkt skördegryta så här framåt hösten hos oss.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Vanligtvis innehåller den också chorizo och vill man kan så klart ett par slantade sojachoritzos stekas med löken, men den är tillräckligt mättande och proteinrik med både vita och gröna bönor redan som den är.

Recept: Vegetarisk Porotos granados

4 portioner

1 stor gul lök, tunt skivad
2 tsk chipotlechili eller rökt paprikapulver efter smak
1 msk torkad oregano
1 liter grönsaksbuljong eller 1 liter vatten + 2 msk buljongpulver eller 2 buljongtärningar
1 butternutsquash, skalad och skuren i bitar
3 msk japansk soja
3-4 vitlöksklyftor, rivna
4 dl haricots verts
4 dl majskorn
2 tetror (á 380 g) vita bönor, sköljda
salt 
svartpeppar

  1. Fräs löken i olja tills den är mjuk och glansig.
  2. Tillsätt chipotlepulver, oregano, salt och peppar och fräs ytterligare någon minut.
  3. Häll på buljongen och lägg i squash, soja och vitlök. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter.
  4. Skär haricots verts i lagom munsbitar. Tillsätt dem tillsammans med majsen och de vita bönorna. Låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  5. Mosa ungefär hälften av pumpabitarna med t.ex. en soppslev så att grytan tjocknar. Smaka av och efterkrydda om det behövs.