Falafel, falafel, falafel. En ständiga kompanjon när det kommer till vegetarianer, veganer och alla som älskar vegomat. Falafel är frasigt friterade kikärtsbollar som är mycket populära i Mellanöstern. Sen kan man såklart göra varianter på falafel vilket alltid är spännande. Som de här!
Så varför namnet popcornfalafel? De innehåller (tyvärr) inte popcorn vilket hade varit lite coolt. Nej, istället handlar det om att det är så små så att de blir det perfekta snackset. Fritera ett gäng och servera med en skål hummus som tillbehör framför tv:n.

Det här är falafel
En äkta falafel görs på blötlagda kikärter. De ska inte kokas, utan bara blötläggas, och sedan mixas fint. Andra ingredienser kan vara lök och kryddor, men det är en hyfsat enkel rätt. De formas sedan till bollar och friteras gyllene. Enkelt är sedan att servera i ett pitabröd men det är också gott till hummus.
Vi har ett recept med fler tips på hur du lyckas med din falafel. Du hittar den här.

Fritera falafel
Falafel blir godast när den friteras. Det viktiga när du friterar falafel är att oljan är tillräckligt varm. Är den för ”kall” så suger falafeln åt sig för mycket olja och du får inte en krispig falafel. Hetta upp generöst med olja i en kastrull. Det är bra att ha mer olja än du tror eftersom då kyls den inte ner så snabbt som när du har lite olja. Jag brukar sikta på 180 grader och enklast är att använda en kökstermometer, annars finns det tips i receptet på hur du gör det utan termometer.

Bosh
Kokboken Bosh! (Tukan förlag) har kapitel som snabblagat, paradrätter, smårätter och desserter. Njutningen är i fokus och rätterna är garanterade succéer i blandad svårighetsgrad. Ett måste för vegoälskaren, både ny som erfaren.
Recept: Vegetarisk popcornfalafel
6-8 portioner
1 liten rödlök
3 vitlöksklyftor
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
220 g vetemjöl, plus lite extra
15 g färsk koriander
15 g persilja
2 tsk harissapasta
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
1 tsk peppar
1 citron
knappt 2 ½ dl växtbaserad mjölk
180 g pankoströbröd
2 ½ dl vegetabilisk olja
Till servering
hummus
1. Lägg en ren kökshandduk i en stor skål.
2. Skala löken och vitlöken.
3. Skölj kikärterna och häll över dem i skålen med handduken. Klappa kikärterna så torra som möjligt.
4. Häll lök, vitlök och kikärter i matberedaren. Tillsätt 100 g av mjölet, koriander, persilja, harissa, spiskummin, 1 tesked salt och ½ tesked peppar. Skär citronen i halvor och krama ner saften, fånga upp kärnorna med andra handen. Kör till en tjock pasta som inte är för rinnig (tillsätt i så fall ytterligare 1-2 matskedar mjöl).
5. Mjöla händerna och ta ungefär en tesked åt gången av smeten och rulla till 2 cm stora bollar.
6. Häll upp ströbrödet i en skål. Häll resterande mjöl, mjölk och resten av saltet och pepparn i en annan skål och rör om till en tjock, krämig smet.
7. Doppa 2 eller 3 bollar åt gången i smeten, skaka av överflödig smet och rulla dem sedan i ströbrödet så att de täcks ordentligt. Gör på samma sätt med alla bollar.
8. Häll olja i en stor kastrull, oljan får inte gå mer än två tredjedelar upp på kanten på kastrullen. Ställ kastrullen på medelvärme. Prova först att doppa en bit bröd i oljan, är brödet gyllene efter 1 minut är oljan tillräckligt varm.
9. Fritera ca 10 falafelbollar åt gången i 3-4 minuter, vänd på dem och fritera ytterligare 3 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
10. Servera med hummus.