Vegetarisk pasta med brödpesto

Den här pastan är superenkel och använder sig av gårdagens bröd i peston. Det ger både smak och en trevlig konsistens men framförallt är det en bra resträtt.

Bröd är något av en fattigmansparmesan att strö över pasta. Men det är ett lite orättvist namn eftersom den här peston blir sååå god och fräsch, helt perfekt till den krämiga citron- pastan i botten.

Recept: Vegetarisk pasta med brödpesto

4 portioner

pasta för 4 personer
2 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl riven smakrik ost, t ex växtbaserad som Violife Wedge
1 citron, rivet skal och saft
50 g smör, t ex mjölkfritt
salt
svartpeppar

Brödpesto
2 skivor dagsgammalt fullkornsbröd, tärnat
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk persilja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 1⁄2 dl olivolja
salt
svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1–2 dl av pastavattnet och häll bort resten.
2. Under tiden pastan kokar blandar du grädde, ost, citronskal, citronsaft, salt och peppar i en skål.
3. Blanda den kokta pastan med smöret och låt det smälta. Häll sedan ner citrongrädden och blanda. Om pastan blir för tjock och stabbig tillsätter du bara lite pastavatten.
4. Toppa med brödpeston och servera.

Brödpesto
1. Mixa ihop bröd, basilika, persilja och vitlök i en matberedare.
2. Fortsätt mixa samtidigt som du häller ner oljan. Smaka av med salt och peppar.