Annons
Cape Ad

Vegetarisk Pasta e ceci med harissa och brödsmul

Läs mer

Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis

För mig finns det ett tydligt före och efter att harissan gjorde sitt intåg i mitt liv. Harissa är en marockansk chilipasta som har en tendens att göra i princip alla rätter väldigt mycket roligare. Här serverar jag den i en tomatsås med kikärter och soltorkade tomater. En av mina absolut bästa ”skåprätter” som görs på råvaror som man i princip alltid har hemma. Pastan toppar jag sedan med ett krispigt brödsmul som är oerhört gott att ha på de flesta tomaträtter. I Italien brukar det gå under benämningen pangrattato och kallas ofta för fattigmansparmesan eftersom krispet används som ett fint substitut till den lite lyxigare och dyrare ingrediensen.

Tomat Tomat

Det här är inte vilken tomatbok som helst. Det är inte heller bara en kokbok packad med recept för hela året. Det är även en kokbok fylld med personliga tankar, minnen och historia. En riktig pärla för dig som älskar tomat.

Recept: Vegetarisk pasta e ceci med harissa och brödsmul

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1–2 tsk harissapasta
1 msk tomatpuré
¾ dl finhackade soltorkade tomater i olja (50 g avrunna, 100 g ej avrunna)
1 burk hela konserverade körsbärstomater à 400 g
1 burk kokta kikärter à 400 g, sköljda och avrunna
en liten skvätt vitvinsvinäger
en nypa strösocker
2–3 msk pastavatten
salt
svartpeppar

olja till stekning

Brödkrisp
2 skivor dagsgammalt surdegsbröd
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

Servering
4 portioner valfri pasta, t ex spagetti eller linguine

1. Dela brödet i grova bitar och mixa det smått.
2. Värm en stekpanna med rikligt med olja. Lägg i en hel vitlöksklyfta och låt den hastigt steka med. Vänd i brödsmulet. Låt steka under omrörning tills det blivit riktigt krispigt och gyllene.
3. Plocka upp vitlöksklyftan. Smaksätt brödkrispet med salt och svartpeppar. Låt rinna av på en bit hushållspapper.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Spara någon deciliter av pastavattnet till senare.

5. Stek lök och vitlök mjukt i olja. Vänd i harissa, tomatpuré och soltorkade tomater. Låt steka ihop under omrörning, i cirka 3 minuter.

6. Tillsätt körsbärstomaterna, lite socker samt kikärterna och låt koka upp. Låt småputtra i 5–10 minuter och smaka därefter av med vinäger, salt och peppar.

7. Späd såsen med lite av pastavattnet och låt det koka in tills du har den konsistens du önskar.

Blanda pastan med såsen, häll upp på ett fat och toppa med stekt brödkrisp.