Om du tror att gröna vegoburgare är tråkig... tänk igen. Martin Nordin har skapat den maffigaste rödbetsburgaren någonsin, toppad med en grön ärthummus med mynta. Ah!

Annons
20 aug 2020

6 burgare

ROSTAD PEPPARKRYDDA
2 msk korianderfrön
2 msk sichuanpeppar
2 msk hel svartpeppar

Hetta upp en torr gjutjärnspanna på medelvärme. Rosta korianderfrön, sichuanpeppar och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig doft av kryd­dorna.
Stöt kryddorna i en mortel eller mixa dem med en stav­ mixer till ett fint pulver. Förvara i en glasburk.

500 g rödbetor
2–3 msk olivolja
grovt havssalt
6–7 vitlöksklyftor
färsk oregano
1 tsk rostad pepparkrydda, se receptrutan
2 dl kokt rött ris
1 dl pankoströbröd
2 msk mandelsmör eller annat nötsmör
2 dl kokta röda linser
1 dl kokt röd quinoa
en nypa salt
raps- eller jordnötsolja att steka i

Ärthummus
300 g kokta gröna ärter
2 dl kokta kikärter
1 dl olivolja
1 msk tahini
1 skalad vitlöksklyfta
½ citron, saften
3 msk finhackad färsk mynta
salt

Till servering
6 hamburgerbröd
ärtskott
1 citron, rivet skal

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skrubba och ansa rödbetorna. Torka av dem så att de är helt torra och pensla dem sedan med olja. Lägg ett lager grovt havssalt i botten på en ugnsform, placera rödbetorna på saltbädden med lite mellanrum. Strö över havssalt så det nästan täcker och peta ner vitlöksklyftor och oregano mellan rödbetorna.
3. Baka rödbetorna mjuka i ugnen, i cirka 40 minuter. När de ser lite skrumpna och grå ut på utsidan brukar de vara perfekta inuti. Ta ut och låt svalna.
4. Gör pepparkryddan enligt beskrivningen i receptrutan.
5. Skär rödbetorna i små stavar, eller riv dem med en man­dolin eller med ett rivjärn.
6. Lägg 1 tsk pepparkrydda, ris, pankoströbröd och mandelsmör i en matberedare och mixa till en hyfsat slät konsistens. Lägg över i en bunke och tillsätt rödbetsstavar, linser och quinoa. Smaka eventuellt av med lite salt.
7. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
8. Värm ugnen till 180 grader.
9. Hetta upp en stekpanna med några matskedar olja. Stek biffarna på medelvärme i några minuter på båda sidor tills de har en fin yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och efterstek dem i ugnen i 5–10 minuter.

Ärthummus
Mixa alla ingredienser till ärthummusen i en matberedare eller med en stavmixer till en slät konsistens. Om du vill ha lite mer bitar i hummusen kan du slänga i ärterna på slutet och pulsmixa några gånger.

Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
Lägg en biff i botten på varje bröd. Sleva över lite ärthummus och toppa med ärtskott och rivet citronskal.

 

Gröna burgare (Bonnier Fakta) av Martin Nordin är smått fantastisk. Det är vegetariska och veganska burgare i en vild blandning med inspirerande toppings och tillbehör.

Text och foto: Martin Nordin