Vegetarisk Mulligatawny med sötpotatis

Mulligatawny är en brittisk indisk rätt och har lagats på en rad olika sätt sen 1800-talet. En vegetarisk soppa med mycket smak.

När britterna erövrat Indien skapades så småningom en fusion mellan de två kulturerna. Så skapade kökstjänare bland annat soppan Mulligatawny – en fusion av starka indiska linsgrytor och europeiska soppor. Den lagas på många vis. Redan på 1800-talet fanns både helt växtbaserade versioner och andra som lagades på höna. Somliga innehåller röda linser, andra basmatiris. Vissa reds med mjöl, andra med grädde. Min version innehåller sötpotatis och reds med mandelmjöl.

Psst … Du kan servera en klick vispad havregrädde ovanpå soppan. Och koka sötpotatistärningarna separat och toppa med dem, om du vill vara lite tjusig.

Text: Jens Linder Foto: Stefan Wettainen

2 msk kokosolja eller matolja
2 dl finhackad gul lök
1 stjälk finhackad blekselleri (cirka 1 dl)
1 msk finhackad vitlök
1 ½ dl orange sötpotatis eller morot
1 dl skalat fintärnat syrligt äpple
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk madras curry
1 tsk chiliflakes
2 msk mandelmjöl
1 ½ liter grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
2 msk mango chutney
1 msk finhackad persilja

1. I en stor kastrull eller gryta, fräs lök, selleri och vitlök i olja på låg värme tills löken blir genomskinlig.
2. Tillsätt sötpotatis, äpple, ingefära, curry, chiliflakes och mandelmjöl och låt fräsa någon minut till.
3. Häll på grönsaksbuljongen och låt allt sjuda under lock i 20 minuter.
4. Mixa soppan (i mixer eller med stavmixer) tills den blir slät och fin.
5. Smaka av med citron, chutney och persilja – och eventuellt lite salt. Servera soppan varm, gärna i varma tallrikar.