Recept: Moussaka med bechamelsås
4-6 portioner
2 stora auberginer, 600 g
1 tsk salt
½ dl olivolja
400 g potatis, skivad
Linsfyllning
1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 ml
3 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl belugalinser
1 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
½ tsk mald kanel
salt
Bechamelsås
¾ dl olivolja
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 ½ dl riven ost, t ex mjölkfri som Violife Wedge
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
1. Skiva auberginen i 5 mm tjocka skivor. Lägg ut på en bricka och salta. Låt stå i 15 minuter och pressa sedan ut så mycket vätska du kan med hjälp av lite hushållspapper.
2. Blanda auberginen med oljan i en skål och stek den sedan gyllene på båda sidor i en stekpanna.
3. Varva aubergine och potatis i en gratängform.
4. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
5. Rör ner tomatpurén och låt fräsa med i en minut.
6. Rör nu ner resterande ingredienser. Koka upp och låt puttra på i ca 30 minuter eller tills linserna är riktigt mjuka. Rör om då och då. Smaka av med salt.
7. Fördela linsröran över auberginen och potatisen.
8. Hetta upp oljan i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt bubbla med i en minut.
9. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar.
10. Rör ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar. Sprid ut över färsröran.
11. Gratinera moussakan på 250 grader i 20-30 minuter tills den har fått fint med färg.