Vegetarisk Moussaka med bechamelsås

När jag för hundra år sedan var på ”Mamma Mia”-ön Skiathos i Grekland trillade vi in i en gränd och hittade en fantastisk restaurang med den godaste moussaka jag ätit. Jag har faktiskt inte ens försökt mig på att göra en vegansk version förrän nu och den blev precis lika fantastisk som jag mindes. Ah!

Recept: Moussaka med bechamelsås

4-6 portioner

2 stora auberginer, 600 g
1 tsk salt
½ dl olivolja
400 g potatis, skivad

Linsfyllning
1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 ml
3 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl belugalinser
1 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
½ tsk mald kanel
salt

Bechamelsås
¾ dl olivolja
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 ½ dl riven ost, t ex mjölkfri som Violife Wedge
riven muskotnöt
salt
vitpeppar

1. Skiva auberginen i 5 mm tjocka skivor. Lägg ut på en bricka och salta. Låt stå i 15 minuter och pressa sedan ut så mycket vätska du kan med hjälp av lite hushållspapper.
2. Blanda auberginen med oljan i en skål och stek den sedan gyllene på båda sidor i en stekpanna.
3. Varva aubergine och potatis i en gratängform.
4. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
5. Rör ner tomatpurén och låt fräsa med i en minut.
6. Rör nu ner resterande ingredienser. Koka upp och låt puttra på i ca 30 minuter eller tills linserna är riktigt mjuka. Rör om då och då. Smaka av med salt.
7. Fördela linsröran över auberginen och potatisen.
8. Hetta upp oljan i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt bubbla med i en minut.
9. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar.
10. Rör ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar. Sprid ut över färsröran.
11. Gratinera moussakan på 250 grader i 20-30 minuter tills den har fått fint med färg.