Vegetarisk morotssoppa med apelsinlinser

Morötter gör sig super i en soppa. Morotssoppa kan smaksättas med ingefära och göras lyxigt krämig med t ex grädde.

Rotfrukter är perfekta ingredienser i soppor. De bidrar både med en fyllig smak och bra konsistens… plus att de är supergoda och billiga. Morot är en riktig favorit som dessutom har en vacker färg. Här kommer lite tips på hur du kan variera din morotssoppa med både ingefära, lyxa till den med grädde eller göra den ännu krämigare med potatis. Just den här soppan serveras med linser smaksatte med apelsin för en extra proteinboost.

Hur du tillagar dina morötter kan variera. De kan kokas, ångkokas eller som här rostas i ugnen för att locka fram sötman.

morotssoppa

Morotssoppa med ingefära

Morot och ingefära går väldigt bra ihop, inte minst i den här soppan. Ersätt de stötta fänkålsfröna med 1-2 msk riven ingefära. Smaka av så att du får en lätt hätta och smak från ingefäran. Det blir extra gott om du använder kokosmjölk istället för grädde här.

morotssoppa

Lyxig morotssoppa

Den här morotssoppan har redan en fyllig lyxig smak och en hel del grädde dessutom. Vill du ha en ännu fetare och godare smak så skulle jag använda kokosmjölk eller kokosgrädde. Är du kokosälskare som jag så är det här en dröm.

morotssoppa

Morotssoppa med potatis

Många soppor innehåller lite potatis, både för smak och för konsistens. Du kan t ex koka två potatisar och sedan mixa ner i soppan för en ännu tjockare och härligare konsistens. Eller så ersätter du en tredjedel av morötterna med potatis för en morots- och potatissoppa.

Recept: Vegetarisk morotssoppa med apelsinlinser och dillkräm

4 portioner

Rostad morotssoppa
2 gula lökar, hackade
1,2 kg morötter, hackade
1 fänkålsstånd, hackat
2 msk olivolja
1 1⁄2 liter vatten
4 dl apelsinjuice
3 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk stötta fänkålsfrön
2 dl grädde, t ex havre- eller soja- grädde
salt
svartpeppar

Apelsinmarinerade linser
1 dl gröna linser
1 apelsin, rivet skal och saft salt

Dillkräm
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl finhackad färsk dill
1 tsk agavesirap
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar

Till servering
surdegsbröd
smörgåskrasse

Rostad morotssoppa

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda gul lök, morötter, fänkål och olivolja på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills allt har fått fint med färg.
  3. Häll ner allt i en kastrull tillsammans med vatten, apelsinjuice, buljongtärningar, fänkålsfrön och grädde.
  4. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. 5. Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Apelsinmarinerade linser
1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Blanda linserna med rivet apelsinskal, apelsinsaft och salt. Låt stå i minst 10 minuter.

Dillkräm
Skölj bönorna och mixa ihop med övriga ingredienser i en matberedare.
Servering
Servera soppan med de apelsinmarinerade linserna, ett gott bröd, dillkräm och klippt smörgåskrasse.