Vegetarisk 
Minestronesoppa med röda linser

Utemat med Hanna – När jag gick i skolan var minestronesoppa en riktig bambaklassiker, men jag måste erkänna att det inte direkt var min favoriträtt. Nu, 25 år senare, har jag provat att göra en vegovariant – och det är så gott! Och en riktigt perfekt uterätt!

Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette

I Portionen under tian: Äta ute (Ordfront förlag) delar Hanna Olvenmark med sig av enkel och billig mat som bäst avnjuts utomhus. Boken är lakto-ovo-vegetarisk med mycket veganskt och tips på hur du veganiserar.

4 port 0,2 kg CO2e/port NF För glutenfritt, använd glutenfri pasta

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½ zucchini
olja att steka i
1 msk torkade örter, t ex timjan
1 krm sambal oelek eller chilipulver
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
1-1 ½ l vatten
1 frp krossade tomater à 400 g
3 dl pasta av valfri sort
2 dl torkade röda linser
salt
svartpeppar

Vitlökssås
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

HEMMA
Gör vitlökssåsen: Blanda yoghurt med pressad eller riven vitlök. Salta och peppra efter smak.
Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna morot och zucchini i små bitar.

UTE
1. Tänd stormköket.
2. Hetta upp lite olja i det större kokkärlet och fräs lök, morot och zucchini på medelvärme i ca 5 minuter tills grönsakerna har mjuknat.
3. Tillsätt kryddor, buljong, vatten och krossade tomater. Koka upp och tillsätt därefter pastan och linserna. Låt koka tills pastan och linserna är klara, 10-15 minuter beroende på pastasort. Använd stekpannan som lock. Smaka av med salt och svartpeppar.