Jag upptäcker nya indiska rätter hela tiden, rätter jag inte ens visste fanns. Kadhi är en sån, och är en typisk värmande rätt som omfamnar dig oavsett om du är uppvuxen med den eller inte. Såsen görs på yoghurt och kikärtsmjöl och blir krämig i konsistensen och syrlig i smaken. Allt toppas med frasiga fritters, pakoras, som här görs helt på lök. Ah!
Psst… jag toppade allt med stekta curryblad. Du hittar dem i frysdisken på indiska butiker. Bara stek på i lite olja så att de blir krispiga.
Kadhi
2,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3,5 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
0,75 dl kikärtsmjöl
Tadka (kryddblandning)
2 msk rapsolja eller senapsolja
1 tsk hel eller mald spiskummin
0,5 tsk bruna senapsfrön
2 gul lök, finhackad
1 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 torkade röda chili
0,5 tsk garam masala
Lökpakora
2 gula lökar, ca 300 g
1 tsk salt
1 grön chili, finhackade
2 dl kikärtsmjöl
0,5 dl majsstärkelse
0,5 gurkmeja
0,5 tsk chili
1 tsk fänkålsfrön
1 msk rapsolja
salt
olja att fritera i
Till servering
kokt basmatiris
Kadhi
1. Vispa ihop yoghurt och vatten i en skål.
2. Vispa ner gurkmeja, salt och kikärtsmjöl. Ställ åt sidan så länge.
Tadka
1. Hetta upp oljan i en kastrull.
2. Fräs den hela spiskumminen och senapsfröna i oljan. Använder du mald spiskummin så vänd ner den sist med garam masalan.
3. När senapsfräna knäpper och hoppar vänder du ner löken. Låt fräsa med tills den mjuknar.
4. Vänd ner ingefära, vitlök och chili. Låt fräsa med i en minut och avsluta sedan med garam masala.
5. Vispa ner yoghurtblandningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda tills du har en tjock sås.
Lökpakora
1. Skiva löken tunt och lägg ner i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Massera lätt med händerna så att löken börjar vätska sig. Ställ åt sidan i 10 minuter.
2. Känn efter konsistensen på löksmeten. Den ska vara ganska tjock, men ändå klibbig. Behövs det så tillsätt några teskedar vatten och massera in.
3. Hetta upp ett generöst lager olja i en stekpanna. Droppa ner små klumpar löksmet i oljan och fritera gyllene på båda sidor. De behöver inte vara perfekta på något sätt, det är hela poängen.
Servering
1. Lägg upp ris på en tallrik. Skopa över såsen och toppa med pakoras. De flesta vänder ner pakoran i såsen, men jag gillar att ha de krispiga.
2. Om du vill kan du steka på en näve curryblad i olja och toppa med.
*Det här receptet är veganskt