Alla älskar matjessill och få saker doftar och smakar Midsommar så mycket som den. Självklart måste vi göra en vegetarisk variant av klassikern med alla de traditionsenliga kryddorna. Den är söt, syrlig och kryddig. Jättegod att äta som den är tillsammans med yoghurt eller crème fraîche. Vi tycker det är ännu trevligare att göra en matjestallrik av allt och har du inte testat det tidigare är det dags nu!

Istället för sill
Klassikern i vegetarisk matlagning är att ersätta sill med aubergine. Den får sjuda i antingen lättsaltat vatten eller ännu hellre med kryddor. Låt inte de koka sönder, de ska fortfarande ha lite motstånd, då kan du lura de flesta att det här är sill.

Klassisk inläggning
En klassisk matjesinläggning är väldigt söt… och syrlig från ättiksprit. För att inte tala om en härlig blandning av kryddor som kryddnejlika, kryddpeppar, kanel och ingefära.

Matjestallrik
Jag älskar att servera matjessill på det här sättet. En bädd av potatis, lök och någon form av yoghurt eller crème fraîche.
Recept: Vegetarisk matjessill
4 portioner
300 g aubergine
2 dl vatten
2 dl strösocker
½ dl ättiksprit, 12 %
¼ tsk kryddpeppar
¼ tsk svartpeppar
¼ tsk kryddnejlika
¼ tsk mald kanel
¼ tsk mald ingefära
2 tsk salt
- Skala auberginen och skiva i 5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i mindre bitar.
- Koka upp resterande ingredienser i en kastrull. Låt sjuda i någon minut.
- Rör ner auberginen och låt sjuda med tills den mjuknar något.
- Ta kastrullen från plattan och låt auberginen svalna i lagen.
- Ta upp auberginen och låt rinna av i en sil. Pressa eventuellt ut lite av lagen med händerna.
Recept: Vegetarisk Matjestallrik
4 portioner
1 sats vegetarisk matjessill
400 g kokt potatis
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
- Sprid ut potatisen på en tallrik och fördela ett lager matjesaubergine över.
- Toppa med rödlök, gräslök, dill och crème fraîche.