Det låter kanske märkligt att göra ”fisk” på mannagryn, men du kommer att bli mäktigt överraskad.

15 maj 2020

Mannagrynsfisk
3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
1 citron, saften
1 dl finhackad dill
3 dl pankoströbröd
rapsolja att steka i

Potatismos
1 kg mjölig potatis 50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
vitpeppar

Romsås
2 dl crème fraîche eller yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
2 msk finhackad dill
0,5 rödlök
1 msk röd tångkaviar

Mannagrynsfisk
1. Tryck ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform.
2. Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen.Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt.Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.
3. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagryns­ fisken i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.

Potatismos
1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.
2. Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp.Vispa ner smör, mjölk, salt och vit­ peppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Romsås
1. Rör ihop crème fraîche eller yoghurt, majonnäs och finhackad dill i en skål.
2. Hacka rödlöken fint och rör ner även den tillsammans med tångkaviaren. Klart!