Vegetarisk ma po tofu

Det här är en riktig klassiker från Sichuanprovinsen och namnet betyder ”den koppärriga gummans bönost”. Här kommer en förenklad (ja, faktiskt) version med ingredienser du hittar i en vanlig matbutik.

Sichuanpeppar

Sichuanpeppar är ett måste när du lagar mat från sichuanprovinsen, inte minst ma po tofu. Den har en kittlande hetta och citrustoner som nästan går åt ananashållet. Supergod peppar som du hittar i asiatiska butiker och i välsorterade matbutiker. Går även att beställa på nätet.

Recept: Vegetarisk ma po tofu

4 portioner

4 torkade shiitakesvampar
1⁄2–1 tsk sichuanpeppar
1⁄2 tsk fänkålsfrön
2 msk rapsolja
250 g sojafärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk sambal oelek
1 msk ljus sojasås
1 msk mörk sojasås
1⁄2 msk flytande grönsaksfond
2 dl vatten
250 g fast tofu
1⁄2 msk potatismjöl
1 tsk balsamvinäger
1 tsk ljust muscovadosocker eller farinsocker

Till servering
kokt ris
2 salladslökar, tunt skivade
finhackad koriander

1. Lägg ner shiitakesvamparna i en skål och häll på varmt vatten. Låt stå i 20 minuter. Knipsa sedan bort de sega stjälkarna från shiitaken och grovhacka hattarna.
2. Rosta sichuanpeppar och fänkålsfrön i en torr stek- panna tills de börjar knäppa och dofta. Stöt kryddorna i en mortel och ställ åt sidan.
3. Finhacka vitlöken. Tärna tofun.
4. Hetta upp oljan i en panna och stek sojafärsen så att den får fint med färg.
5. Blanda ner shiitake, vitlök, rostade kryddor och sambal oelek. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning.
6. Vänd ner sojasås, grönsaksfond och vatten. Låt puttra under lock i ca 10 minuter.
7. Vänd ner tofu och låt puttra ytterligare 5 minuter. Tofun ska gå sönder lite grann men inte helt. Vispa ut potatismjölet med en liten skvätt kallt vatten och rör ner i den puttrande grytan. Smaka av med vinäger och socker.