Vegetarisk linssoppa med rotfrukter och grillad paprika

Linssoppa är en sådan där rätt som du nästan alltid kan svänga ihop på det du har hemma. Här är en variant på en massa goa rotisar och grillad paprika.

Portionen under veckan

I Hanna Olvenmarks senaste bok Portionen under veckan: 300-kronorsveckorna (Ordfront), får du just det: smarta veckomenyer för en billig peng, men med mycket smak. Lakto-ovo med mycket veganskt eller lätt att veganisera.

Recept: Vegetarisk linssoppa med rotfrukter och grillad paprika

4 portioner

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
3 morötter, i mindre bitar
1 kålrot á ca 500 g, i mindre bitar
1 förpackning krossade tomater á 400 g
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 grillade paprikor, inlagda
2 dl torkade röda linser
1 tsk torkad timjan

olja att steka i
salt
svartpeppar


1. Hetta upp en kastrull och fräs gul lök och vitlök i olja. Lägg i chilin.

2. Lägg ner morot och kålrot i kastrullen. Slå på krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka i ca 10 minuter.

3. Lägg i grillad paprika och mixa soppan helt slät. Lägg i de röda linserna och låt koka i ca 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock.

4. Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak.