Vegetarisk linssoppa med pasta från Mauritius

Jag är ett stort fan av linser, inte minst eftersom jag älskar det indiska köket. Det finns dessutom så galet många olika linser, fler än de du vanligtvis hittar i butikerna. Och det finns även så mycket mer att göra än en enkel linssoppa. Den här soppan är inspirerad av dal pita från Mauritius, som jag först stötte på i boken Ottolenghis Test Kitchen.

Här har jag förenklat den någon och det är så här jag brukar avnjuta den.

Inga lasagneplattor?

Man brukar vanligtvis göra en deg som skärs i remsor och som sen får koka med i soppan. Ett alternativ är att bryta sönder lasagneplattor som här, men även mindre pasta som penne, farfalle eller makaroner går bra.

Recept: Vegetarisk linssoppa med pasta från Mauritius

4 portioner

½ dl olivolja
2 rödlökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk svarta senapsfrön
1 tsk hel eller mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 dl röda linser
2 liter vatten
2 burkar krossade tomater à 400 ml
200 g lasagneplattor
2 lime, rivet skal och saft
1-2 röda chili, tunt skivade
ev. 1 dl hackad koriander
salt
svartpeppar

1. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs sedan lök och vitlök tills den mjuknar.
2. Rör ner kryddorna och låt fräsa med i två minuter.
3. Häll på linser och vatten och koka upp. Låt puttra på i 30 minuter.
4. Rör ner krossade tomater och bryt sedan ner lasagneplattorna i mindre bitar. Vänd ner även dem och låt sedan koka i 10-15 minuter så att de blir mjuka. Späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.
5. Smaka av med rivet limeskal, limesaft, salt och peppar. Vänd ner chili och koriander och servera.