Annons
Cape Ad

Vegetarisk lasagne i stekpanna

Här kommer den enklaste lasagne du kan tänka dig och tillagad direkt i en enda stekpanna. Så smidigt!

För matnördar som hänger på sociala medier så har ni säkert sett lasagne i stekpanna trenda under hela vintern och våren 2022. I Sverige har bland annat Zeina Mourtada och Lindas bakskola gjort den populär och jag ville bara testa själv. Helt vego såklart! Jag tog alla genvägar jag kunde, från sojafärs och färdiga tomatsåser, till en snabb ostkräm på växtbaserad crème fraîche och riven ost.

Lasagne i stekpanna

Den här rätten har slagit igenom stort på Tiktok och andra sociala medier. Det är väldigt enkelt, du varvar en färssås med pasta direkt i stekpannan och toppar sen med ost. En supersmidig rätt som enkelt går att göra helt vegansk.

Vegetarisk lasagne

Lasagne är en klockren rätt att göra vegansk och vegetarisk. Du kan fylla den med färs, t ex sojafärs, eller en blandning av färgglada grönsaker. Sök på lasagne på hemsidan och du hittar allt från spenatlasagne, klassisk lasagne, snabb lasagne, tacolasagne och pumpalasagne med salvia.

Vegansk ost

Det finns många olika veganska ostmärken och det gäller verkligen bara att prova sig fram till en du gillar. Jag brukar använda Violife eller Greenvie. De är väldigt milda smaken och smälter helt okej.

Vegansk crème fraîche

Jag gillar att mixa osten med en växtbaserad crème fraîche. Det går även bra med havre- eller sojagrädde, men jag gillar syrligheten från t ex Planti Cooking Fraiche. Det här är för övrigt en av mina favoritprodukter, supergod i både kall och varm matlagning.

Vegansk pasta

Den mesta (men inte all) av den torkade pastan är faktiskt vegansk. Den brukar bestå av durumvete och vatten, men det är alltid bra att kolla på förpackningen. Färsk pasta brukar däremot oftast innehålla ägg, även om det finns undantag.

Recept: Lasagne i stekpanna

4 portioner

400 g sojafärs
2 burkar tomatsås à 500 ml, t ex Dolmio
8-10 lasagneplattor
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche
2 dl riven ost, t ex en mjölkfri variant

  1. Börja med att fräsa färsen i lite olja tills den får fint med färg.
  2. Häll på tomatsåserna och låt puttra med i någon minut.
  3. Bryt sönder lasagneplattorna och stick ner i färssåsen.
  4. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt puttra på i 14-16 minuter. Kolla så att pastan är genomkokt.
  5. Blanda ihop crème fraîche och ost i en skål. Klicka ut över lasagnen och täck med ett lock. Låt gå 1-2 minuter så att ostkrämen smälter ut fint.
  6. Servera genast!