Annons
Cape Ad

Vegetarisk laksa

Laksa är en indonesisk rätt som här görs vegetarisk med tofu. En värmande nudelsoppa du bara måste testa.

Ansari: Laksa är en indonesisk rätt som finns i flera länder, bl a Thailand, Malaysia och Singapore. Det finns olika varianter av rätten beroende på var man befinner sig. Min mamma brukade laga den här och det är en rätt jag verkligen älskar.

Ansari

Namn: Ansari Haji Cheteh
Bor: Malmö
Gör: Driver Instagramkontot @myasiancuisine och bloggen myasiancuisine.se.
Lagar: Mycket från Sydost- och Östasien

Instagram: @myasiancuisine
Blogg: myasiancuisine.se

Recept: Vegetarisk laksa

4 portioner

300 gram tunna risnudlar

Laksapasta
3 torkade röda chilifrukter eller 1 1⁄2 tsk paprikapulver
1 msk färsk ingefära, grovhackad
1 citrongräs, grovhackat (ta bort det första hårda lagret)
1 tsk grovhackad färsk gurkmeja eller 1 tsk pulver
1 stor schalottenlök, grovhackad
2 msk grovhackad galanga, kan uteslutas
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk mald spiskummin
1 msk vit miso, kan uteslutas
2 klyftor vitlök, grovhackade
2 msk vatten

Soppa och nudlar
3 msk olja
5 limeblad
4 dl vatten
4 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk ljus soja
1⁄2 tsk salt
1⁄2 msk strösocker
300 g fast tofu

Tillbehör
böngroddar
färsk koriander
limeklyftor

1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Sila av och skölj med kallt vatten. Ställ åt sidan så länge.
2. Mixa samtliga ingredienser till laksapastan i en mixer/blender. Det ska bli en slät pasta.
3. Fräs laksapastan i olja i minst 5 minuter. Tillsätt lite mer olja om det blir för torrt.
4. Tillsätt limeblad, vatten, kokosmjölk och buljongtärning och låt soppan koka upp i 10 minuter på medelhög temperatur.
5. Sänk värmen och krydda soppan med sojasås, salt och socker. Låt puttra i 5 minuter till. Tillsätt därefter tofun och stäng av värmen.
6. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer salt eller socker.
7. Servera med nudlar och toppa med böngroddar och koriander. Pressa över lite lime.